La UVic-UCC dissenya un programa que permet calcular la petjada ambiental del sector porcí
En l’etiquetatge final dels productes, el client pot veure si l’empresa ha sigut respectuosa amb el medi ambient i la generació de diòxid de carboni
Categories:
El Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha dissenyat PIGPEF, un programari que permet calcular amb facilitat la petjada ambiental i de carboni de la cadena de producció del sector porcí. El projecte va néixer amb la finalitat que en l’etiquetatge dels productes finals, el client pugui saber si l’empresa ha estat respectuosa amb el medi ambient i en la generació de CO₂, ja que en aquesta indústria les emissions depenen de diferents factors com el pinso, els residus o els purins.
El grup responsable del disseny ha creat un sistema que sigui fàcil d’utilitzar i intuïtiu, amb l’objectiu que els professionals i no professionals el puguin fer servir. Aquest segueix els estàndards marcats per la Unió Europea i, a més, ajuda a verificar la petjada ambiental en altres estàndards, per tal d’avaluar les diferents pràctiques sostenibles aplicades. El grup ja anunciat que està treballant amb altres prototips per llançar-se a altres sectors de la indústria alimentària.
Els investigadors del CT BETA van apostar per aquesta iniciativa en veure que, en el context actual, la sostenibilitat i la petjada ambiental s’ha convertit en un criteri cada cop més valorat pels consumidors. A la vegada, les companyies del sector estan invertint més recursos per respondre a aquestes demandes canviant els processos productius, aplicant metodologies més complexes o sotmetent a processos de verificació les seves elaboracions abans de sortir al mercat.