Els escorxadors catalans estudien noves tecnologies per aprofitar les aigües residuals

El projecte REAQUA, coliderat per la Universitat de Vic, vol ajudar el sector càrnic a evitar el malbaratament hídric actual

Categories:

ACN

L'òptim aprofitament de l'aigua és un aspecte encara no resolt a la indústria càrnica.
L'òptim aprofitament de l'aigua és un aspecte encara no resolt a la indústria càrnica. | ACN

El sector càrnic català ha decidit buscar noves solucions tecnològiques al malbaratament de les aigües residuals en un context de sequera com l’actual. El clúster de la carn està assajant la viabilitat de fins a cinc noves tècniques que els permetin reutilitzar les aigües generades als escorxadors en altres fases del procés que no estiguin relacionades amb la producció dels aliments.

Les tecnologies que s’estan experimentant al projecte, batejat com REAQUA, es basen en processos de membrana i oxidació avançada. L’objectiu és que les aigües resultants dels treballs en contacte directe amb la carn puguin tenir usos com netejar corrals, camions i d'altres zones, circumstància que l’actual normativa de salut no permet.

“Existeix un 15% de l’aigua que utilitzen aquestes empreses, equivalent al volum de 700 piscines olímpiques, que hem de ser capaços de tractar i recuperar. Busquem el sistema pel qual aquesta aigua assumeixi els estàndards de qualitat requerits per l'administració per poder-se reaprofitar” ha explicat la investigadora de la Universitat de Vic Esther Vega. El projecte s’ha impulsat en aliança amb el Centre Tecnològic Beta d’aquesta universitat i amb l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA).

Un cop s’aconsegueixin aplicar amb èxit aquestes innovacions està previst elaborar una guia pràctica per ajudar les empreses del sector a seleccionar les tecnologies de posttractament més adequades.