El CoEbreLab valida l’ús del 5G per monitorar pacients crònics de manera telemàtica
Una prova pilot confirma la viabilitat que la nova generació de telecomunicacions aporta a les consultes i ecografies a distància
Categories:
El CoEbreLab, el laboratori de proves de l'Àrea 5G Terres de l'Ebre, ha comprovat que el 5G ofereix l’estabilitat de connexió necessària per monitorar i atendre a distància els pacients crònics hospitalitzats a casa. Simulant que la nau del polígon del Molló era un entorn domiciliari, s'ha analitzat la resposta de les telecomunicacions en un entorn rural per fer consultes per videoconferència, fer seguiment de pacients monitorats o que els facultatius puguin veure des de la consulta les ecografies que un tècnic fa als pacients a casa. La segona fase d'aquest projecte és validar amb malalts i equips mèdics reals de les Terres de l'Ebre els usos del que han anomenat MedicalKit, que es farà servir com si fos un CAP mòbil.
L’objectiu principal del projecte és identificar casos d'ús que puguin ajudar al desplegament de la xarxa 5G en entorns rurals de Catalunya, raó per la qual s’ha escollit les Terres de l’Ebre, un territori amb molts municipis de poca densitat poblacional i pocs centres hospitalaris. “El desplegament de la 5G a zones rurals com les Terres de l’Ebre és una oportunitat clau per incorporar millores en els processos assistencials i els serveis basats en teleassistència com el monitoratge remot en salut”, ha assegurat el director de la Fundació TIC Salut Social, Joan Guanyabens. No en va, la demarcació és un dels territoris en què la nova generació de telecomunicacions té menys incidència, amb només un 10% de les empreses tecnològiques amb plans per implementar-la en el curt termini, segons un informe elaborat recentment per la mateixa institució.
La prova pilot s’emmarca dins de la iniciativa TDA 5G Rural, impulsada per la secretaria general de Telecomunicacions i Transformació Digital i la fundació i2CAT, i consta de dues fases diferenciades. La primera, presentada aquest dimecres, ha consistit a testejar la transmissió d’ecografies de manera telemàtica. Els resultats han estat positius, corroborant que amb el 5G s’eviten les interferències que encara romanen amb el 4G, i ha validat la possibilitat de crear una CAP mòbil, és a dir, un vehicle sanitari que estigui equipat amb un ecògraf. Això permetria, segons els impulsors, augmentar la detecció precoç de malalties o afeccions que requereixen una resposta ràpida, ja que no requereix el desplaçament dels pacients als hospitals. La idea es posarà a prova pròximament amb pacients reals, on es comprovaran, entre altres coses, les limitacions de la xarxa quan es concentren molts dispositius, com passa quan hi ha una concentració molt gran de persones en un mateix lloc.
La segona part de la prova pilot s’ha centrat a analitzar l’efectivitat del 5G en el monitoratge de malalts crònics. En aquest cas, l’informe assenyala que la configuració inicial dels equipaments de sensòria els ha de fer un professional tècnic i que s’ha d’adaptar a les necessitats de cada persona. Amb tot, un cop s’ha superat aquest obstacle, l’ús domiciliari no presenta complicacions per als pacients sigui quin sigui el seu nivell de coneixement, i la xarxa de 5G també assegura la transmissió sense pèrdua d’informació.