El límit temporal i la prohibició, les normes preferides pels pares per controlar l’ús d’internet dels fills

El 95% dels progenitors assegura que supervisen de forma activa l’ús de les xarxes als menors d’edat

Categories:

Redacció

A Catalunya, vuit de cada deu menors reconeix haver tingut converses sobre ciberseguretat a casa, tot i que continua sent una assignatura pendent en els centres educatius
A Catalunya, vuit de cada deu menors reconeix haver tingut converses sobre ciberseguretat a casa, tot i que continua sent una assignatura pendent en els centres educatius | Annie Spratt (Unsplash)

El 95% dels pares assegura que fixen unes normes i supervisen els seus fills menors d’edat a l’hora d’utilitzar internet. Aquesta és una de les principals conclusions a la que ha arribat l’estudi fet per l’empresa de ciberseguretat Kaspersky on han participat 1.007 mares i pares de l’Estat espanyol durant el mes d’octubre de 2023. Entre les mesures preferides, hi ha el fet de fixar un límit temporal a la setmana o al dia amb gairebé la meitat dels enquestats. En segon i tercer lloc, trobem la prohibició d’ús en situacions concretes i el software de control parental, respectivament. Completen la llista l’obligació de no compartir informacions personals a la xarxa i no parlar amb desconeguts.

 

Segons l’informe, tres de cada quatre pares afirmen que han parlat diverses vegades als seus fills sobre la seguretat al món digital, la mateixa quantitat que opina que els menors no estan preparats o no tenen nocions suficients per fer ús de la xarxa en solitari. Un 38% dels menors a l’Estat espanyol navega entre una i dues hores al dia i el 30% ho fa durant més temps, i no sempre ho fan acompanyats, ja que la presència dels pares mentre es connecten es va perdent a mesura que van avançant d’edat.

Pel que fa a Catalunya, el 79% dels nens i adolescents reconeix que han tingut converses sobre ciberseguretat a casa. Tot i això, es troba a faltar tractar aquesta temàtica d’una manera més profunda als centres educatius, on només quatre de cada deu ho han treballat a l’aula. Entre les principals amenaces detectades, per casos registrats, hi ha el ciberbullying, el phishing i els atacs a equips i sistemes informàtics.

Kaspersky acaba el seu informe fent una sèrie de recomanacions a les famílies per fomentar un ús segur i responsable d’internet per part dels fills. La principal i més destacada és formar-se en matèria de ciberseguretat, però també participar en activitats en línia amb els infants des que són petits, amb l’objectiu d’orientar-los, i explicar de forma oberta les normes i els perills del món digital. Alhora, també es recomana l’ús del control parental en els dispositius.