La inversió en ‘start-ups’ biotecnològiques bat rècords amb 120 MEUR
La transferència tecnològica i l’adopció de la tecnologia en el sistema públic de salut són dos dels reptes de futur
Categories:
La inversió en start-ups catalanes biotecnològiques assoleix una xifra rècord i se situa en 120 milions d'euros aquest 2020. En només nou mesos, les empreses emergents de la BioRegió superen ja el rècord del 2019, quan es van captar 112 milions. El motor principal del creixement és el capital risc amb participació internacional, que s'ha incrementat un 67,1% i sobrepassa per primer cop els 50 milions, segons l'Informe de la BioRegió de Catalunya 2020 – Reptes en endavant de Biocat i CataloniaBio & HealthTech.
Entre les operacions més destacades d'aquest any hi ha les d'Ona Therapeutics (30 milions) i Oryzon (20 milions) en biotec, NEOS Surgery en medtec (4 milions) i Qida en digital health (3,6 milions).
La pandèmia ha fet que es "refermés" la inversió en salut com un sector estratègic
"Per primer cop i a falta de tres mesos per acabar l'any ja hem superat les dades de l'any passat", ha expressat Judit Anido, presidenta de CataloniaBio & HealthTech, que també ha indicat que s'ha multiplicat per tres la inversió en salut digital. Els motius que expliquen el creixement de les inversions són diversos. D'una banda, Anido apunta que bona part dels fons inversió de Catalunya han treballat "molt fort". De l'altra, però, assegura que el context de la pandèmia ha fet que es "refermés" la inversió en salut com un sector estratègic.
Sector "a l'alça"
El director general de Biocat, Jordi Naval, ha afegit que és una tendència en general més enllà de Catalunya ja que el sector biotecnològic és un sector "a l'alça" i està capturant inversió de moltes fonts que potser no hi estaven acostumats. També ha recordat que el sector salut és un sector "estratègic" de Catalunya i el composen més de 1.200 empreses de diversos subsectors, com ara la biotecnologia o les farmacèutiques.
La transferència tecnològica i l’adopció de la tecnologia en el sistema públic de salut són dos dels reptes de futur
De cara als reptes de futur, es proposen en l'informe accions de millora i incloent una visió del que hauria de ser la Catalunya del 2025. Es fa referència a la transferència tecnològica, el desenvolupament de talent, la mobilització de capital i atracció d'inversió, l'adopció de tecnologia pel sistema públic de salut i la consolidació empresarial.