La UE proposa acabar amb l’‘scroll’ infinit i la reproducció automàtica per frenar l’addicció a internet

Un informe de la Comissió Europea aconsella que una futura llei permeti blocar els usuaris que romanguin molta estona connectats a un mateix servei

Redacció

L’informe planteja d’introduir un “dret de no ser molestat” que Implicaria l’eliminació de les notificacions no consentides
L’informe planteja d’introduir un “dret de no ser molestat” que Implicaria l’eliminació de les notificacions no consentides | Andrea Piacquadio (Pexels)

La Unió Europea vol posar fil a l’agulla en la lluita contra la creixent addicció a internet de la població en general. Conscient que lleis actualment en tràmit com la de serveis digitals o la de la intel·ligència artificial “no són suficients”, la Comissió ha donat llum verda a un informe que aconsella implantar prohibicions a “tècniques d'addició perjudicials”, com l'scroll o desplaçament infinit de contingut, la reproducció automàtica predeterminada de vídeos o cançons quan s'acaba la que ha triat l'usuari, o les notificacions de confirmació de lectura als dispositius.

“Cap mena d'autodisciplina pot vèncer el disseny addictiu al qual estem tots sotmesos avui. L'ús problemàtic dels telèfons intel·ligents afecta la capacitat d'atenció i de desenvolupament del cervell des de ben petits”, ha dit l'eurodiputada ecologista Kim Van Sparrentak, portaveu d’una iniciativa que alerta dels danys físics, psicològics i materials, com la pèrdua de concentració i capacitat cognitiva, esgotament, estrès o depressió, a banda del sedentarisme que provoca. 

L’informe planteja d’introduir un “dret de no ser molestat” que les companyies haurien de respectar en el disseny dels seus productes. Això implicaria l’eliminació de notificacions no consentides o bé l’aparició de recordatoris no sol·licitats prèviament. També es planteja d’introduir un blocatge automàtic a un usuari quan segueixi connectat molt de temps a un mateix servei.