El nombre de filials estrangeres tecnològiques a Catalunya es dispara un 21%

La diversificació industrial, la posició geoestratègica i el talent són les fortaleses del territori

Categories:

Redacció

L’economia digital és el segon sector més important per a l’economia amb el 9% del PIB nacional
L’economia digital és el segon sector més important per a l’economia amb el 9% del PIB nacional | Pixabay

El nombre de filials estrangeres a Catalunya ha crescut fins a les 8.900 empreses al llarg del 2019, un 3% més que l’any anterior, segons el darrer informe d’Acció. D’aquestes, un total de 1.369 companyies pertanyen al sector tecnològic i ja representen un 16% del total, un 21% més que el 2018. Els factors que influeixen més en la instal·lació de companyies estrangeres és la gran diversificació industrial i sectorial, ja que a Catalunya hi troben clients i proveïdors dins la seva cadena de valor; la posició geoestratègica i el talent.

Els principals àmbits de negoci de les tecnològiques que escullen el territori català són el TIC, la indústria 4.0, la biotecnologia, l’electrònica, la salut i equipaments mèdics, les smart cities, els continguts digitals i audiovisuals, els videojocs i l'R+D. Un 11,5% són empreses d'infraestructures, un 7,7% de transformació digital i un 7,4% de maquinària i béns d'equip.

Els principals països que escullen Catalunya són França i Alemanya, amb un 13% del total cadascun; els Estats Units, amb un 12%; i Itàlia i el Regne Unit, amb un 9%. En l’últim any es destaca el creixement del 15% interanual pel que fa a empreses originàries de l’Àsia-Pacífic, on la Xina destaca per passar de la posició 33 a la 14 del rànquing en els darrers set anys.