El nou centre que posarà Catalunya al mapa mundial del ‘blockchain’
El Departament de Polítiques Digitals i la Cambra de Comerç de Barcelona col·laboren en la creació d’un espai de recerca i promoció de la tecnologia de cadena de blocs per divulgar sobre els seus beneficis
Categories:
El Centre de Blockchain de Catalunya ja ha posat la primera pedra. El Departament de Polítiques Digitals i la Cambra de Comerç de Barcelona han signat un conveni de col·laboració per crear aquest nou centre per promoure l’adopció d’actiu digitals, la recerca de la tecnologia de cadena de blocs i el desenvolupament d’un teixit empresarial al voltant de la innovació per situar el territori com a referent a escala internacional.
Tot i que la presentació de l’ambiciós pla d’amdós organismes s’ha fet a la capital, l’objectiu és que l’espai es trobi fora de la ciutat. Encara no s’ha decidit el lloc exacte i es troben en plenes negociacions amb diversos municipis catalans, però el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assegurat que qualsevol punt de Catalunya pot ser apte i que l’impuls del sector tecnològic ofereix “oportunitats laborals i creació de riquesa”. L’acord també contempla actuacions conjunts en àmbits com el New Space, la ciberseguretat i la intel·ligència artificial en matèria de sensibilització, dinamització de l’ecosistema local, elaboració d’estratègies, entre altres.
Durant el primer semestres del 2020, i en plena pandèmia de la covid-19, el sector TIC ha mostrat que es tracta d’un àmbit potencial. Segons el conseller, l’entorn digital ocupa més treballadors que l’automoció i s’ha convertit en una eina per transformar l’economia, tot posant com a exemple la connectivitat dels automòbils. “El motor ja no és el valor afegit, sinó que ho és la tecnologia”, ha afegit.
Una tecnologia de present i de futur
Seguint els objectius plantejats per a l’entitat, el seu president, Quirze Salomó, ha remarcat que serà un “win win entre la indústria i el país”, però que cal que Catalunya sigui pionera en l’aplicació de la tecnologia per avantatjar les altres economies en el camí cap a una “nova realitat”. També ha revelat que es preveu crear aliances amb institucions homòlogues a l'Argentina, la Xina, Singapur i als Estats Units.
Per fer més propera la tecnologia a la ciutadania, Salomó ha posat com a exemple d’ús del blockchain les transaccions en el sector immobiliari a través de la tokenització. D’aquesta manera, la creació d’identitats digitals de cadascun dels ciutadans permetrà fer el pagament d’un lloguer o una compra sense la intervenció de tercers i sense donar més informació de la estrictament necessària en el tràmit.
Tot i que l’aplicació del blockchain en si mateixa serà beneficiosa, l’expert en la matèria i membre del consell assessor, Jordi Estapé, ha afirmat que s’ha de combinar amb altres innovacions per aportar “valor afegit, seguretat, transparència, reducció de costos i agilitat”.