Crono 360, l’app de salut digital per a persones amb dependència i malalties cròniques

L’aplicació d’Eurecat i Althaia vol empoderar els pacients, monitorar el seu estat de salut i millorar la comunicació amb l’equip mèdic

Redacció

L'aplicació s'ha testejat amb pacients crònics amb problemes de salut mental i persones en rehabilitació cardíaca
L'aplicació s'ha testejat amb pacients crònics amb problemes de salut mental i persones en rehabilitació cardíaca | Eurecat

El centre tecnològic Eurecat i la Fundació Althaia han desenvolupat conjuntament Crono 360, una aplicació de salut digital per a dispositius mòbils que vol millorar la comunicació entre pacients i professionals sanitaris. El projecte, finançat en el marc del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) BAGESS de l’Ajuntament de Manresa, està orientat especialment a persones amb dependència o que pateixin malalties cròniques, una situació que respon a l’actual índex d’envelliment de la comarca del Bages.

L’aplicació està concebuda com un complement a l’atenció presencial, ja que busca empoderar els pacients i facilitar-los el compliment dels consells i guies que els recomana l’equip mèdic. Qüestions com poder monitorar els exercicis físics per una rehabilitació, tenir recordatoris de la medicació que s’ha de prendre i de les visites programades o bé comptar amb un xat per comunicar-se directament amb els doctors són alguns dels aspectes que ofereix. “El sistema és capaç de monitorar i tenir en compte variables de seguiment basades en informació recollida per sistemes de dispositius electrònics portables”, explica el director de la Unitat de Salut Digital d’Eurecat David Marí, un fet que dona informació actualitzada als professionals mèdics i els permet actuar amb precisió.

L’equip de la fundació Althaia s’ha encarregat de dissenyar els continguts i les recomanacions de Crono 360, així com la seva integració en el circuit mèdic i els sistemes dels hospitals, mentre que Eurecat és la responsable de la infraestructura tecnològica. En aquest sentit, l’app es basa en dues solucions desenvolupades anteriorment pel centre. La primera d’elles és BECOME, un sistema avançat de recomanació que permet personalitzar dels continguts i la interacció del dispositiu amb l’usuari, “com tenir un entrenador personal sempre disponible i preparat per ajudar”, compara la responsable de recerca en Atenció Integrada de la Unitat de Salut Digital d’Eurecat Sílvia Orte. La segona és xCare, una plataforma de serveis de programari especialitzat en salut digital que incorpora eines d’autogestió per a processos clínics que s’adapta a cada client de forma específica i que ja disposa de més d’un miler de recomanacions.

Crono 360 s’ha començat a testejar aquest octubre amb una prova pilot a l’Hospital de la Fundació Althaia a Manresa, on s’ha comptat amb la participació de 33 pacients que pateixen problemes crònics de salut mental o bé que es troben en procés de rehabilitació cardíaca. En el cas dels primers, l’app recorda la medicació i les visites programades i els convida a mantenir hàbits saludables, mentre que als segons els planteja una sèrie d’exercicis físics de rehabilitació, un qüestionari per monitorar el seu estat de salut i una sèrie de píndoles informatives. Tot i que en aquesta primera prova s’han escollit dues patologies específiques, la idea és que l’aplicació tingui prou capacitat de modulació per adaptar-se amb qualsevol malaltia crònica.