IAM 3D Hub formarà joves a l’atur en tecnologia d’impressió 3D

Prop del 25% dels professionals qualificats en el sector se situen a Catalunya

Categories:

Redacció

La tecnologia en impressió 3D ha adquirit un nivell de maduresa suficient per arribar a la indústria
La tecnologia en impressió 3D ha adquirit un nivell de maduresa suficient per arribar a la indústria | Lutz Peter / Pixabay

El centre d’innovació en fabricació additiva IAM 3D Hub llança un programa de formació presencial per a joves desocupats d’entre 16 i 29 anys en col·laboració amb la patronal Pimec i la plataforma I-AMdigital. El curs consta de 310 hores teòriques i pràctiques per capacitar els alumnes en la tecnologia de la impressó 3D, des de la seva introducció fins a disseny, materials, tècniques i tècniques de post processament, així com aspectes legals i empresarials.

El projecte està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministeri de Treball i Economia Social i el Fons Social Europeu en el marc de la iniciativa d'Ocupació Juvenil, d'acord amb els Projectes Singulars de Garantia Juvenil.

Un sector en auge

La fabricació additiva ja s’aplica en la indústria per a la creació de prototips i desenvolupament d’aplicacions finals, entre altres. El gran nombre de noves empress vinculades a la impressió 3D i la seva expansió ha permès que el teixit compti amb més de 11.500 professionals a l’Estat espanyol, dels quals un 25% se situen a Catalunya. La territori alberga un dels majors ecosistemes vinculats a la impressió 3D del país, amb prop de 120 empreses, entre les quals destaquen les seus centrals de les empreses líders del sector com HP o Renishaw, segons l'últim estudi d’Acció publicat el 2019.

Davant aquesta situació, cada vegada són més les organitzacions que són conscients dels avantatges que ofereix aquesta tecnologia respecte a altres mitjans de fabricació tradicionals. Una mostra d'això la trobem durant el passat estat d'alarma, en el qual diverses empreses que disposaven d'equips d'impressió 3D van poder reorientar la seva activitat cap a la producció d'equips de protecció o de respiració assistida.

No obstant això, hi ha una manca de treballadors qualificats per cobrir l’alta demanda de talent, pel que recentment l’oferta de carreres, màsters i postgraus amb relació a la tecnologia s’ha multiplicat. Segons estudis recents, els llocs vinculats a la fabricació additiva que generen una major demanda són els d'enginyer de processos i dissenyador 3D, seguits de prop pels especialistes, enginyers de materials i operadors de màquina.