Un informe assenyala el cotxe com el dispositiu intel·ligent que més dades personals recopila

El 84% de les marques d’automòbil afirmen poder compartir aquesta informació amb proveïdors de serveis, intermediaris i altres empreses

Categories:

Redacció

L'informe, elaborat per la Fundació Mozilla, ha analitzat 25 models de cotxes de diferents marques als EUA
L'informe, elaborat per la Fundació Mozilla, ha analitzat 25 models de cotxes de diferents marques als EUA | Hans Isaacson (Unsplash)

Els automòbils actuen com a vertaderes màquines d’extreure i recol·lectar les nostres dades personals. Aquesta és la rotunda conclusió d’un estudi elaborat per la Fundació Mozilla, que ha analitzat 25 models de cotxes de diferents marques per a comprovar de quina manera respecten, o atempten, contra la privacitat. L’informe deixa ben clar que la segona opció és la que s’ajusta millor a la realitat, i es mostra molt crítica sobre la manera de procedir dels sistemes tecnològics que duen incorporats els vehicles.

Segons l’estudi, realitzat als Estats Units, els cotxes recopilen més dades que qualsevol altre dispositiu intel·ligent de casa nostra, i de tota classe: com interactuem amb el vehicle, els serveis connectats que hi utilitzem, la velocitat de conducció, informació mèdica, genètica, les cançons que sonen durant els trajectes i d’altres dades personals extretes de l’aplicació de l’automòbil vinculada al telèfon mòbil i a plataformes com Sirius XM o Google Maps. D’aquesta última poden saber els trajectes efectuats i la durada de tots ells.  

El 84% de les marques d'automòbils investigades afirmen poder compartir aquestes dades personals amb proveïdors de serveis, intermediaris i altres empreses. El 76%, a més, declaren que poden vendre-les, mentre que el 56% esmenta que poden compartir la informació amb el govern o les forces de l'ordre en resposta a una “sol·licitud”.  

Europa, la diferència

De les 25 empreses revisades per Mozilla, una entitat dedicada a la defensa i garantia de la privacitat dels consumidors en l’entorn digital, només Renault i Dacia (totes dues propietats de la mateixa empresa matriu) manifesten expressament als usuaris el dret que les seves dades personals siguin esborrades. Segons l’estudi, això obeeix a què es regeixen per la legislació europea, on impera el Reglament general de protecció de dades (GDPR), molt més garantista i restrictiu.