Vall d’Hebron aplica una tecnologia que redueix el temps d’espera de pacients d’ictus
El nou sistema permet guanyar 30 minuts, la qual cosa permetrà millorar la recuperació clínica d’un 27% a un 48% i reduir-ne les seqüeles
Categories:
L'Hospital Vall d'Hebron ha posat en marxa un nou model i tecnologia per escurçar el temps de resposta amb els pacients d'ictus i reduir-ne les seqüeles. El centre ha concentrat tots els recursos de diagnòstic i tractament en una sola sala d'accés directe, única a Europa, i confia guanyar 30 minuts entre que el pacient arriba a l'hospital i se li administra el tractament (temps porta-agulla) i passar així de 47 a 17 minuts de mitjana.
En un pacient amb ictus, es calcula que cada minut moren dos milions de neurones. És per aquesta raó que, pels responsables del projecte, “temps és cervell”. L'Hospital atén cada any uns 2.000 pacients amb ictus isquèmic i hemorràgic i preveu que més de 500 es beneficiaran de forma directa del nou model. El cap de Secció del Servei de Neurologia, el doctor Carlos Molina, ha destacat que l’objectiu és rebaixar el temps de porta punció i veu “possible” que sigui de 17 minuts de mitjana per millorar el pronòstic dels pacients. Els responsables del projecte calculen que el 48% dels pacients poden arribar a aconseguir una recuperació clínica gairebé total després de ser sotmesos a una trombectomia amb el nou model, davant del 27% que segueixen el circuit tradicional.
L’equipament tecnològic combina un angiògraf de biplà per realitzar la trombectomia mecànica, el procediment estàndard per extreure els trombes que causen l’ictus; amb un equipament per fer el TAC abans, durant i després de la intervenció i avaluar el flux sanguini cerebral del pacient. El director clínic del Servei de Diagnòstic per la Imatge, el doctor Manel Escobar, ha assenyalat que amb aquests canvis estructurals i tecnològics podran traslladar directament el pacient des de l’ambulància a la sala, on el podran diagnosticar i començar la intervenció. “No hem de moure el pacient de la taula del biplà, perquè el que es mou és l’escàner, que va sobre uns raïls magnètics perquè tinguem el pacient amb les màximes condicions de seguretat”, ha recalcat.
La inversió del projecte ha estat de 18 milions d’euros, cofinançats al 50% pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) i a través d’un procediment de compra pública innovadora, amb les multinacionals Siemens Healthineers i Medtronic com a adjudicatàries del concurs. La iniciativa es completa amb la plataforma SmartStroke, que integra la història clínica amb la resta de dades del pacient a través de dispositius mèdics i diverses aplicacions digitals.