El tràfic de banda ampla mòbil a l’Estat arriba als 1,8 milions de terabytes trimestrals

Les xifres, corresponents als primers mesos de 2023, suposen un 40% d’augment respecte a l’any anterior, amb el 4G com a tecnologia àmpliament predominant

Redacció

Entre Movistar, Orange i MASMOVIL copen el 70%,del mercat de les línies de telefonia mòbil
Entre Movistar, Orange i MASMOVIL copen el 70%,del mercat de les línies de telefonia mòbil | Miguel A. Padriñán (Pexels)

El tràfic de banda ampla mòbil ha assolit la xifra rècord dels 1,8 milions de terabytes a l’Estat espanyol, segons l’informe trimestral de la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) corresponent als primers mesos d’aquest any. Aquest volum suposa un increment de gairebé un 39% respecte al mateix període del 2022. La immensa majoria d’aquest flux de dades s’ha enviat mitjançant la tecnologia 4G (1,57 milions de terabytes, un 87% del total), mentre que 121.000 han viatjat a través de la xarxa 3G i 90.000 a través de la 5G, una xifra encara discreta però la més alta assolida fins ara.

El mateix document assenyala que el 83,1 % de les línies actives de banda ampla a Espanya eren de fibra i, dels 17,8 milions de connexions existents, les que tenien una velocitat contractada de 100 Mbps o superior arribaven als 16,5 milions, en data de finals de març. Un altre indicador que ha crescut és el nombre d’accessos de fibra fins la llar, coneguts com a FTTH, amb 76,5 milions desplegats, 9 milions més que l’any passat. 

Tres operadores dominen el sector

Pel que fa a les companyies operadores, gairebé han calcat la xifra d’ingressos (5.720 milions d’euros) en comparació al primer trimestre de l’any anterior, amb un lleuger increment d’un 0,1%. Entre Movistar, Orange i MASMOVIL copen el mercat (73%) de les línies banda ampla fixa; en telefonia mòbil, les tres companyies sumen el 70%, amb una pèrdua d’un 2%.