La xarxa pública de fibra òptica catalana supera els 5.000 quilòmetres

La infraestructura cobreix actualment el 91% de la població i té previst arribar al 98% entre 2023 i 2024

Categories:

Redacció

A finals de 2023, la xarxa pública de fibra òptica acumularà una inversió de més de 100 milions d'euros
A finals de 2023, la xarxa pública de fibra òptica acumularà una inversió de més de 100 milions d'euros | Thomas Jensen (Unsplash)

La xarxa pública de fibra òptica impulsada per la Generalitat de Catalunya a través de la secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital ha superat aquest mes de setembre els 5.000 quilòmetres. Així ho ha anunciat el govern en un comunicat, en què ha apuntat que, a finals d’any, s’hauran invertit més de 100 milions d’euros per desplegar aquesta infraestructura.

El projecte es va iniciar el 2010 amb l’objectiu de connectar tots els municipis de Catalunya, i en l’actualitat cobreix fins al 91% de la població del Principat. Durant el 2023 s’han sumat 93 nous municipis a la infraestructura, que ja té presència a totes les vegueries, i l’objectiu de cara a finals d’any és augmentar la xifra fins a les 150 localitats –i els 385 nuclis urbans que hi estan associats–. Les previsions de l’executiu apunten que entre el 2023 i el 2024 s’arribarà a cobrir el 98% de la societat catalana, amb més de 7.000 quilòmetres de fibra òptica.

L’objectiu d’aquest projecte no és altre que crear “una Catalunya autosuficient amb independència digital i una ciutadania apoderada de punta a punta del país”, segons ha expressat el secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Sergi Marcén. “Construïm un territori connectat i ciberprotegit, motor d'una nova administració digital amb la qual proporcionem millors serveis públics”, ha incidit.