Barcelona potenciarà la tasca de les investigadores joves i les que han estat mares

El BIST i l’Ajuntament acorden el finançament de dos projectes coliderats per dones, així com ajuts a les científiques recentment doctorades i a la conciliació familiar de les sèniors

Redacció

El Barcelona Institute of Science and Technology està integrat per set centres de recerca
El Barcelona Institute of Science and Technology està integrat per set centres de recerca | CDC (Unsplash)

Les dones científiques i investigadores de la ciutat de Barcelona rebran un impuls en la seva tasca gràcies al conveni signat entre el Barcelona Institute of Science and Technology i l’Ajuntament de la ciutat. L’acord es materialitzarà en quatre grans àmbits: el finançament de dos projectes relacionats amb la salut i la millor eficiència energètica de dispositius, el suport a les professionals més joves que tot just s’incorporen al sector i també a les que han sigut mares.

La primera de les iniciatives és el projecte Terafox, destinat a cercar un mètode nou per modular la matèria amb llum, amb aplicacions en estalvi i emmagatzematge d’energia, desenvolupament de sensors més precisos o fabricació de dispositius mèdics i ordinadors més eficients. El segon és l’anomenat Explode-TNBC, una teràpia dirigida contra els càncers de mama triple negatiu pels quals no existeixen encara tractaments específics. Els dos programes estan coliderats per dones.

A més, s’aportaran ajuts econòmics i coaching professional a científiques mares, perquè els sigui fàcil conciliar la faceta familiar amb la tasca laboral i mantenir el ritme investigador i de recerca, i mesures concretes per donar suport a investigadores postdoctorals i juniors group leaders que fan els seus primers passos professionals en el camp de la innovació tecnològica.

Promoció escolar

L’aportació de 200.000 euros procedent de l’Ajuntament també haurà de servir per aproximar les investigadores als instituts d’educació secundària, promoure la vinculació de les estudiants de 2n i 3r d’ESO amb la recerca a través del programa iScientist i reforçar el programa #100tífiques dirigit a estudiants de 6è de primària i 1r d’ESO. 

Els set centres que conformen la comunitat BIST són el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE) i l’Institut de Recerca en Biomedicina (IRB Barcelona).