‘Big data’ i UX: la fórmula de Vueling per superar la covid-19

L’aerolínia utilitza les dades massives per predir les tendències del sector i oferir productes adaptats a les necessitats del client

Aida Corón

Vueling compta amb dues seus a Barcelona i a Saragossa des d'on treballa les dades i la innovació
Vueling compta amb dues seus a Barcelona i a Saragossa des d'on treballa les dades i la innovació | Vueling

La covid-19 ha afectat de ple el turisme. No només per l’aturada al 100% durant l’estat d’alarma, sinó també en la posterior obertura de fronteres i inici del trànsit de passatgers. La reactivació dels vols ha estat lenta i progressiva, i encara ho està sent, però la tecnologia ha estat el sistema clau per acompanyar el procés. I més concretament, el big data i la situació del viatger al centre per millorar l’experiència d’usuari (UX). Així ho ha explicat Vueling en una sessió virtual sobre innovació organitzada per Acció.

El secret de la disrupció de la companyia de baix cost rau en una sistematització de l’anàlisi de les dades. Tal com ha detallat la directora de Data, Rita Barata, l’equip d’experts de la companyia ha treballat perquè “la informació sigui accessible i comprensible per a tots”. És el que anomenen easy data i consisteix a recollir dades massives de manera ordenada, és a dir, amb una pregunta inicial concreta ben formulada, la tria d’unes dades concretes per resoldre-la, i la identificació d’unes fórmules concretes per trobar la resposta. “L’estratègia es basa a captar les dades adequades, ordenar-les, interpretar-les i traslladar-les a un espai de visualització transparent i a disposició de qualsevol persona que les necessiti”, resumeix. Tot i que el procediment sempre senzill, assegura que el més important és la primer fase, la de “tenir clar el problema que cal resoldre per saber quines dades són útils i si caldran models matemàtics avançats o senzills per treballar-lo”.

De la mà del millor ‘partner’

La recollida de dades es fa des dels mateixos canals de Vueling, però també s’obtenen de la col·laboració amb altres companyies del sector. “Hem treballat amb Skyscanner per entendre els nostres clients i amb Google per conèixer les tendències del mercat”, ha revelat directora de Data, però també amb els governs per conèixer les restriccions en termes de seguretat i prendre decisions en un context específic com el de crisi sanitària.

Vueling treballa amb les seves dades i les que aporten col·laboradors externs per anticipar-se als canvis i tendències

En aquest sentit, Barata ha assenyalat que és important avançar-se. En el cas d’Europa, ha estat beneficiós tenir la Xina com a exemple en el qual emmirallar-se: “Hem seguit de prop què ha passat com ha evolucionat la demanda i les mesures preses per les aerolínies. Hem usat les dades per entendre què podia passar aquí”.

Tota la informació obtinguda, degudament tractada i amb un objectiu definit, és el que ha permès impulsar solucions basades en la tecnologia i que tinguin un impacte eficaç en el negoci. “S’han desenvolupat apps amb intel·ligència artificial, amb algoritmes matemàtics que fan prediccions, i ajuden a optimitzar els recursos i fer anàlisis de costos i beneficis”, exemplifica Barata.

Avançar tan ràpidament com la tecnologia

La recopilació i tractament de dades que efectua el departament de Data de Vueling sustenta la posterior decisió d’accions i disseny de productes que s’elabora des de l’àrea d’IT. El seu director, Javier Álvarez, ha detallat que els professionals es divideixen en equips i centren esforços en projectes concrets i amb un temps límit per desenvolupar-los: “Treballem de forma col·laborativa en sprints de 15 dies. Ens arriba un problema, es defineixen les necessitats, i de forma col·laborativa es resol. Si s’obté el que des de Negoci es busca, es tanca i es canvia d’sprint”.

La creació de plataformes i apps ha de ser tan ràpida com la tecnologia per no quedar-se obsoletes

El sistema es basa en la metodologia Agile i, ha apuntat, els permet “reorientar els equips segons el moment”. “Fugim dels projectes llargs perquè la tecnologia avança molt ràpidament i fa que les solucions es quedin obsoletes en poc temps”, ha afegit. Aquesta dinàmica els ha permès respondre les queixes i demandes dels clients durant la pandèmia, quan s’han disparat les cancel·lacions de vols i s’ha hagut de facilitar l’atenció a l’usuari i la gestió en línia de tots els tràmits amb eines tecnològiques.

La companyia compta amb un centre de desenvolupament Agile a Barcelona i un altre a Saragossa, així com un espai, anomenat Vueling Hub, a la capital catalana. Tots els experts en innovació i dades treballen des d’aquests espais de manera col·laborativa.

Etiquetes