Les UCI intel·ligents de la Vall d’Hebron estrenaran un repositori comú de dades

El nou sistema recollirà la informació de tots els dispositius que monitoren el pacient per tal de crear algoritmes més complexos que en millorin l’atenció

Categories:

ACN

La Unitat de Cures Intensives intel·ligent es va posar en marxa el 2018
La Unitat de Cures Intensives intel·ligent es va posar en marxa el 2018 | Maria Pratdesaba (ACN)

L'Hospital Vall d'Hebron incorporarà a finals d'any un repositori comú amb totes les dades dels dispositius que envolten i monitoren el pacient. L'objectiu és poder elaborar algoritmes més complexos que millorin el maneig dels malalts, tant per part dels metges com del cos d'infermeria. Aquesta mesura arriba cinc anys després de la inauguració de l'UCI intel·ligent, un servei pioner en l'Estat en dispositius mèdics connectats i en l'ús secundari de dades.

En el moment de la seva inauguració, l'UCI intel·ligent es va concebre a partir de dispositius mèdics connectats a un sistema informàtic. El repte ara és que "no només es connectin dispositius concrets o individuals, com els ordinadors, sinó que hi hagi un sistema integral on totes les dades que monitoren els pacients vagin a un repositori comú", explica Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l'hospital. Amb això es pretén aconseguir que els algoritmes "treballin directament sobre aquesta base de dades comuna".

"Volem que cada dispositiu, inclús el llit del malalt, estigui equipat amb un ordinador que informi contínuament de l'estat del pacient", ha dit Ferrer, que també ha afegit que a la Vall d’Hebron ja compten amb molts dispositius que "internament incorporen algoritmes", com els respiradors o les bombes d'infusió. 

La Unitat de Cures Intensives intel·ligent es va posar en marxa el 2018, amb una extensió de 3.500 metres quadrats i 56 boxes, tots individuals, que la van convertir en la més gran de l'estat espanyol. “Fins ara les UCI només estaven pensades per salvar la vida dels pacients i els aspectes sostenibles no eren part de l'equació. Ara sabem que l'aplicació de la tecnologia es pot fer consumint menys energia, menys material fungible i reciclant millor el material", ha apuntat Ferrer.