Robatoris i sabotatges a torres de telecomunicacions compliquen el mes d’agost a les comarques gironines

Una sostracció de fil de coure a Caldes de Malavella i el tall del cablejat a L’Estartit i la Garrotxa ha deixat temporalment milers d’usuaris sense internet, telefonia o senyal de TV

Categories:

Redacció

Els cables del centre emissor de Rocamaura van ser totalment seccionats pers uns desconeguts
Els cables del centre emissor de Rocamaura van ser totalment seccionats pers uns desconeguts | Ajuntament de Torroella de Montgrí

Robatoris i sabotatges encara no aclarits estan desembocant en un mes d’agost conflictiu pel que fa a les comunicacions en algunes poblacions de La Selva, el Baix Empordà i la Garrotxa. L’últim episodi ha tingut lloc en un nucli d’una cinquantena de cases disseminades a Franciac, municipi depenent de Caldes de Malavella. Allà, fa una setmana que no tenen accés a internet ni a la línia de telèfon a causa del robatori de 500 metres de fil de coure que es va produir el passat dia 8. 

L'Ajuntament ha fet arribar una queixa formal a Telefónica demanant-li que ho resolgui, després que diversos veïns i el mateix alcalde hagin experimentat moltes dificultats per posar-se en contacte amb operaris de la companyia. Aquesta zona ha patit prop de mitja desena de robatoris similars els últims anys que els han deixat desconnectats durant setmanes.

Per la seva banda, els serveis de telecomunicacions de Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Empordà) s’està restablint gairebé al complet després d’unes afectacions que van durar tres dies per culpa d’un sabotatge, la nit del passat diumenge, al centre emissor del Rocamaura. Els autors de l’acció, encara sense identificar, van tallar amb una radial tot el cablejat de les dues torres existents, deixant sense subministrament tots els operadors allà instal·lats. Posteriorment, van baixar fins a l'Estartit i van fer el mateix a l'antena situada davant de la caserna de la Guàrdia Civil. 

La incidència va inutilitzar el servei de diverses companyies de telefonia mòbil (fonamentalment Movistar, Mas Móvil i Orange) i va deixar milers d’usuaris sense internet i amb problemes de recepció de les emissores de ràdio i televisió. Als comerços, a més, el cobrament amb targeta mitjançant datàfons es va veure afectat. 

Els serveis de fibra òptica van quedar fora de l’avaria, la qual cosa ha permès utilitzar el senyal wifi, i tant en edificis municipals com a la majoria de bars i hotels aquest servei no està afectat i poden fer-se trucades per Internet. També funciona la xarxa 5G que permet als cel·lulars actuar com a punt d’accés a Internet i tampoc ha patit cap dany la xarxa municipal Wifi4E. 

Incident calcat a la Garrotxa

Una acció gairebé idèntica és la que van perpetrar uns desconeguts a les muntanyes de Montolivet, a Olot, i Sant Miquel del Mont, a la Vall de Bianya, amb el tall del cablejat de dues torres de comunicacions fent servir serres radials. L’operació va deixar milers de ciutadans sense ràdio, televisió ni cobertura telefònica a la capital de la comarca i a pobles com Riudaura i la Vall d’en Bas.