Open Cosmos reclama més inversió pública de la Generalitat en el ‘new space’
El CEO de la companyia lloa la rapidesa amb què Catalunya va liderar l’auge dels nanosatèl·lits i demana augmentar el pressupost per equiparar-se a altres regions espanyoles i europees
Categories:
“No ens podem adormir, els pressupostos que s'hi estan dedicant són molt pocs”. Així de contundent s’ha mostrat el CEO d’Open Cosmos, Rafel Jordà, a l'hora de demanar a la Generalitat que inverteixi més recursos per impulsar una indústria espacial catalana que, ha assegurat, es troba “en un moment clau”. El directiu de l’empresa que es va encarregar del disseny dels dos primers nanosatèl·lits del Govern, l’Enxaneta i el Menut, ha lloat en una entrevista a l’ACN que Catalunya s'erigís en un “pioner a escala europea en apostar per aquesta indústria”, però també ha alertat que, per mantenir aquest lideratge, cal augmentar un pressupost que pel període 2020-2023 ha estat de 18 milions d’euros. “Estem parlant d'uns pocs milions d'euros, mentre que en altres regions d'Espanya i altres regions europees s'hi estan invertint quantitats de desenes o centenars de milions l'any”, ha reiterat.
Jordà justificà aquest increment de la inversió en el fet que la indústria aeroespacial serà “absolutament crítica” en els pròxims anys, ja que permet democratitzar la captació d’unes dades “cada cop més rellevants” en àmbits com la lluita contra el canvi climàtic. “El que podem tenir amb les quantitats de dades, serveis a la ciutadania, amb monitoratge de ports, de recursos hídrics, d'incendis… és un retorn tan gran que valdria la pena que estigués com a mínim a la par amb els beneficis que aporta”, ha incidit.
L’emprenedor ha comparat el sector new space amb l'auge dels ordinadors als anys 80, la posterior aparició del Windows, els portàtils i la connexió per Internet. En l'àmbit aeroespacial, abans els satèl·lits eren “molt grans” i “molt costosos”, de manera que “només podien ser assumits per unes poques agències i països en el món”. En canvi, l’avanç de la tecnologia ha permès que companyies com la seva puguin dissenyar dispositius “més petits, més assequibles i més ràpids”. “N'hem democratitzat l'accés, no tant als satèl·lits, sinó sobretot a les dades i a la informació que se'n pot derivar”, ha remarcat.
I és que, segons el CEO d’Open Cosmos, el lideratge català no es deu únicament a la inversió pública, sinó també al “talent extraordinari” que aporten universitats com la UPC en els camps de l'enginyeria, les telecomunicacions o la informàtica, entre altres. Jordà també ha celebrat la posició del Principat com un pol d’atracció de talent internacional, fet que evita que aquest els joves hagi d'emigrar a l'estranger i que els que ho van fer pugui tornar a casa amb tot el coneixement i relacions internacionals que ha anat adquirint al llarg dels anys. “Aquesta és una de les majors alegries, ara mateix”, ha reconegut.