La UPF coordina la redacció d’un jurament hipocràtic per a enginyers biomèdics

El manifest s’inspira en el document propi de la medicina per traslladar les responsabilitats morals i ètiques en l’exercici de la disciplina

Categories:

Redacció

El compromís ha estat subscrit per 39 alumnes que han finalitzat enguany el grau d'Enginyeria Biomèdica i per 30 alumnis
El compromís ha estat subscrit per 39 alumnes que han finalitzat enguany el grau d'Enginyeria Biomèdica i per 30 alumnis | UPF

El jurament hipocràtic és un text al qual molts metges i metgesses s’adhereixen abans d’iniciar la seva carrera professional per demostrar la seva responsabilitat moral amb la disciplina, però fins fa poc no existia un document similar per a professions de l’àmbit tecnològic. Ara, un grup de professors i catedràtics de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) han liderat la redacció d’un manifest de compromisos ètics destinat als professionals de l’Enginyeria Biomèdica, un escrit al qual ja s’hi han aparaulat 39 estudiants que acaben de finalitzar els estudis de grau i 30 alumnis de la universitat.

“L'exercici de l'enginyeria biomèdica pot comportar conseqüències greus”, ha assegurat el catedràtic de la UPF Antoni Ivorra, uns efectes que “no difereixen de les esperables en l’exercici de la medicina”, raó per la qual defensa que ambdós marcs ètics haurien de ser similars. En aquest sentit, l’anomenat Compromís de l'enginyera biomèdica i de l'enginyer biomèdic ha pres el jurament hipocràtic com a model per redactar les 10 promeses a què es comprometen les persones que s’hi adhereixin:

  1. Tindré com a prioritat la seguretat, la salut i el benestar de pacients, participants en estudis de recerca, col·legues de feina, treballadors sanitaris i el públic.
  2. Respectant això, exerciré la meva professió amb integritat i responsabilitat.
  3. Faré tot el possible per garantir l’autonomia i la dignitat de pacients i participants en estudis de recerca.
  4. Garantiré la salvaguarda adequada de les dades de pacients i participants en estudis de recerca.
  5. No discriminaré per motius d’edat, sexe, orientació sexual, identitat o expressió de gènere, malaltia, diversitat funcional, origen, condició racial, creences religioses, filiació política, classe social o qualsevol altre factor d’identitat.
  6. No participaré en engany o frau a pacients.
  7. Compartiré els meus coneixements científics i tècnics, i no els faré servir per violar els drets humans.
  8. Promouré el reemplaçament, la reducció i el refinament en l’ús d’animals en la recerca.
  9. Contribuiré a la sostenibilitat ambiental i econòmica de l’assistència sanitària i a la cobertura sanitària universal.
  10. Demostraré al meu professorat, col·legues de qualsevol disciplina, estudiants i a la societat en general, el respecte i la gratitud que els correspon.

Tot i que en territoris com l’Amèrica del Nord ja existien alguns cois ètics de societats concretes o d’algunes escoles d’enginyeria, no n’hi havia cap encara que se centrés en els àmbits d’actuació específics de l’enginyeria biomèdica. La redacció del document ha estat coordinat per la UPF, però també hi han participat professionals del CSIC, la UAB, l’Institut Germans Trias i Pujol o la Universitat Rey Juan Carlos de Madrid, entre altres. També ha comptat amb el vistiplau d’experts internacionals provinents dels Estats Units, la Xina, Austràlia, França, el Regne Unit o Argentina. Ara, la intenció dels impulsors és estendre aquest jurament a altres universitats de l’Estat espanyol i del món, i convidar més alumni del grau d’Enginyeria Biomèdica a adoptar el compromís en les futures lectures.