La Generalitat impulsa la creació d’una plataforma de dades territorials obertes

L’Administració pretén millorar l’accés i anàlisi d’informació per millorar els serveis públics

Categories:

Redacció

El Govern català impulsa la creació d'una plataforma Smart Country
El Govern català impulsa la creació d'una plataforma Smart Country | CC0

La Generalitat posa a disposició de la ciutadania, els municipis i les empreses al Portal de Dades Obertes de la Catalunya tota la informació territorial recollida que pugui ser d’utilitat per a l’administració del món local. L’objectiu és fer una passa endavant cap a la creació d’una plataforma Smart Country que permeti l’accés, anàlisi i relació de dades obertes i estructurades per impulsar les ciutats intel·ligents i millorar els serveis públics.

Actualment ja s’ha creat una etiqueta #SmartCatalonia dins la plataforma d’anàlisi de Transparència Catalunya que conté 67 conjunts de dades d’informació territorial en àmbits tan diversos com la mobilitat, el medi ambient, l’energia o la salut, entre d’altres. En un comunicat, el Govern ha detallat que també s’estan millorant l’estructura i la qualitat de les dades actuals per tal de facilitar els estudis de correlació entre àrees diferents.

Impulsar l’ús de les dades territorials

El projecte, impulsat pels departaments de Polítiques Digitals i Administració pública, i el d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, permet que les administracions locals facin peticions a la Generalitat per accedir a les dades per a l’elaboració d’estudis concrets.

Un exemple és l’àrea del Vallès Oriental, on es vol investigar la relació de la contaminació ambiental (que ja s’ofereix amb dades obertes per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica), amb informació de mobilitat, emissions associades a l’activitat industrial i també amb consums energètics municipals (que en l’actualitat no estan dins la plataforma de dades obertes). La finalitat és observar la incidència real d’aquests àmbits sobre la contaminació per poder-ne millorar la coordinació territorial.

Etiquetes