Sonicat Systems crea un microscopi digital basat en IA per analitzar la mel
Honey.AI utilitza visió per computació i algoritmes d’aprenentatge profund per analitzar automàticament la qualitat i l’origen de les mostres
Categories:
L’empresa catalana Sonicat Systems, assentada a l’Hospitalet de Llobregat, ha creat un microscopi digital basat en intel·ligència artificial que analitza mostres de mel de manera automàtica. L’eina, anomenada Honey.AI, empra algoritmes d’aprenentatge profund (deep learning) i visió per computació per identificar l'origen botànic del producte i valorar-ne la qualitat.
La principal innovació del sistema creat per Sonicat Systems és el programari, un software pioner al món que permet fer una anàlisi pol·línica de la mel sense pràcticament cap intervenció humana. “Hem entrenat un model d’intel·ligència artificial a partir d’una base de dades amb més de 180.000 fotografies de diferents tipologies de mel d’arreu d’Europa i diverses espècies pol·líniques perquè el sistema les aprengui a classificar”, explica la cofundadora i CEO de l’empresa, Iratxe Perales Arce. Honey.AI aspira a donar més autonomia als apicultors, de manera que puguin comprovar la qualitat de les recol·leccions sense haver d’enviar-lo a laboratoris externs.
El dispositiu en si és un microscopi senzill que s’ha robotitzat amb la introducció d’una càmera, que es controla des d’una aplicació d’escriptori. Per fer-lo servir, l’usuari només ha d’introduir la mostra de mel, ja centrifugada, en un portaobjectes. Un cop fet això, la maquinària s’encarrega de prendre imatges, analitzar-les automàticament i processar-les i classificar-les al núvol. En el futur, l’empresa preveu incorporar un dispensador automatitzat que permeti afegir fins a 24 mostres de mel, que examinarà pel seu compte durant el dia. “Les universitats han impulsat recerques per automatitzar imatges i existeixen programes per analitzar al·lèrgens del pol·len en l’aire, però aquestes tecnologies no s’havien aplicat mai a l’anàlisi de la mel en l’àmbit comercial, i amb un dispositiu automatitzat”, assevera Perales.
Sonicat Systems va néixer el 2014 amb una solució tecnològica que aplicava ultrasons d’alta potència per evitar que la mel es cristal·litzés, però en els darrers anys s’ha especialitzat en l’anàlisi pol·línica. El projecte Honey.AI s’ha desenvolupat en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat, i el primer disseny ja s’ha testejat amb proves pilot amb empreses del sector apicultor, com Granja San Francisco o Apisol.