Multen a Alexa per emmagatzemar il·legalment les converses amb els menors

Amazon, el propietari del popular assistent de veu, haurà de pagar 23 MEUR i esborrar els arxius de veu dels usuaris

Categories:

Redacció

Amazon ha hagut de rectificar la seva política d'acumulació de dades a través d'Alexa
Amazon ha hagut de rectificar la seva política d'acumulació de dades a través d'Alexa | Anete Lusina (Pexels)

Amazon, el gegant del comerç electrònic propietari d’Alexa, haurà d’afrontar una multa de 23 milions d’euros per haver infringit les lleis nord-americanes de protecció de la privacitat en línia dels menors. L’assistent de veu ha recopilat durant anys dades de geolocalització i converses dels usuaris (en aquest cas, tant pares com nens) sense esborrar-les posteriorment, fet que va denunciar la Comissió Federal de Comerç dels EUA.

Segons els demandants, Amazon assegurava als usuaris que podien eliminar les gravacions de veu dels menors que interactuaven amb Alexa, però a l’hora de la veritat, les mantenia indefinidament, una actuació qualificada de “mala praxi acreditada i engany” per les autoritats estatunidenques.

Tot i que la companyia liderada per Jeff Bezos nega haver violat la llei, finalment s’ha avingut a un acord per pagar la sanció i, a més, s’ha compromès a esborrar comptes inactius d'infants i no fer servir aquestes dades per entrenar els algoritmes. 

Aquesta mateixa setmana ha transcendit que Ring, una filial d'Amazon especialitzada en la venda de timbre amb vídeo per a ús domèstic, ha acceptat una multa de 5,4 milions d'euros, també per vulneració de la privacitat. A la denúncia constava que els treballadors i terceres parts tenien accés “innecessari” a vídeos gravats pels timbres fins a l'any 2017, abans que Amazon comprés la companyia.