Alerta Velutina: l’app per monitorar les vespes asiàtiques de Catalunya

La UdG i el CTFC desenvolupen un programari que permet als apicultors registrar la ubicació i la quantitat de l’espècie invasora als abellars de tot el territori

Categories:

Redacció

L'aplicació està pensada per generar per ajuntar totes les dades recopilades pels apicultors catalans i tenir una visió més global del moviment de les vespes asiàtiques
L'aplicació està pensada per generar per ajuntar totes les dades recopilades pels apicultors catalans i tenir una visió més global del moviment de les vespes asiàtiques | Àlex Sirera (UdG)

La varroa, un àcar paràsit introduït accidentalment a Europa als anys 80, i la vespa asiàtica són dues espècies invasores del territori que suposen greus problemes per al sector apícola, ja que debiliten i causen la mort de colònies d’abelles mel·líferes. Amb la intenció de lluitar contra aquestes plagues, la Universitat de Girona (UdG) i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) han desenvolupat conjuntament Alerta Velutina, una aplicació per a mòbils que permet monitorar la pressió de les segones durant els mesos de l’any.

La plataforma, que té versió per Android i iOS, s’ha creat amb la supervisió d’apicultors professionals i permet registrar periòdicament l’activitat de les vespes asiàtiques en els abellars i veure com varia en funció de l’època de l’any i de la zona. “Fins ara no disposàvem d’una eina que ens permetés recopilar aquestes variacions en un territori relativament extens; sí que existien aplicacions mòbils i pàgines web per a registrar l’observació d’individus o nius de vespa asiàtica, però no una eina adreçada al sector apícola”, explica la investigadora de la UdG Núria Roura.

L’aplicació té una vocació cooperativa, i està pensada perquè tots els apicultors possibles puguin registrar les dades a escala personal. Aquesta informació, creuada amb la de tots els participants, permetrà obtenir una visió més completa i en temps real sobre com la vespa asiàtica s’expandeix pel territori i en quines zones ho fa amb més intensitat. El projecte té una durada de tres anys i és finançat Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Els primers resultats del seu ús es comunicaran aquest divendres a l’Escola Agrària Forestal de Santa Coloma de Farners (Selva), a la jornada Enemics de l’abella de la mel: varroa o vespa asiàtica?.