Els agents digitalitzadors, decebuts amb la gestió del Kit Digital

Un terç de les empreses que oferien serveis no han aconseguit nous clients i el 93% ha tingut problemes per cobrar les ajudes

Categories:

Redacció

El programa obligava les empreses a oferir els serveis en castellà, però un 37% ho ha fet en català
El programa obligava les empreses a oferir els serveis en castellà, però un 37% ho ha fet en català | Roberto Nickson (Pexels)

A finals de 2021, el govern espanyol va anunciar la posada en marxa del Kit Digital, un programa finançat pels fons del Pla de Recuperació europeu per accelerar la digitalització de treballadors autònoms i petites i mitjanes empreses. A Catalunya, la Fundació .cat i les Cambres es van aliar per coordinar elKIT.CAT, un portal que agrupava aquelles empreses que oferien els serveis en un entorn de proximitat i en català. Tanmateix, gairebé un any després de la posada en marxa, els agents digitalitzadors que han participat en el programa han mostrat la seva decepció amb la gestió de la iniciativa.

Segons una enquesta elaborada per la Fundació .cat, més de la meitat dels participants va trobar moltes dificultats per acreditar-se com a agents digitalitzadors. Dels que ho van aconseguir, gairebé un terç del total no ha aconseguit cap client nou gràcies al Kit Digital, i dels que sí que n’han sumat, gairebé la meitat només han desenvolupat entre un i cinc projectes. A aquest fet se li suma que el 93% de les companyies creu que és molt complicat cobrar les ajudes vinculades al programa estatal, una situació afectada per diverses problemàtiques: el retard en el pagament, la manca de suport, la nul·la personalització i l’excés de burocràcia.

En global, el 42,5% de les entitats creu que el Kit Digital no ha ajudat a millorar la digitalització de les empreses, que és el principal objectiu de la iniciativa. A aquest panorama se li suma la qüestió idiomàtica. Per defecte, el programa obliga els agents a oferir els seus serveis en castellà, però el 37% de les companyies que hi han participat des d’elKIT.CAT han executat els processos de digitalització en català.