Espanya tindrà un registre de ‘streamers’

La Llei General de Comunicació Audiovisual obliga els influenciadors i creadors de pòdcasts a formar part d’una llista que regula l’activitat

Categories:

Redacció

El registre de 'streamers' regularà l'activitat dels influenciadors
El registre de 'streamers' regularà l'activitat dels influenciadors | Artem Podrez (Pexels)

Els creadors de continguts de plataformes com Twitch o YouTube hauran d’inscriure’s al Registre de Prestadors del Servei de Comunicació Audiovisual, una mesura contemplada en la Llei General de Comunicació Audiovisual aprovada el passat juliol de 2022. Segons ha apuntat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), aquests actors de l’ecosistema digital s’equipararan amb plataformes com Movistar i Netflix, però en una categoria pròpia per a streamers.

Malgrat que la normativa recull l’obligatorietat de registrar-se, els vloggers i creadors de continguts només han de constar a la llista quan adquireixen una certa notorietat. Tal com apunta la CNMC en un informe sobre l’esborrany del Reial Decret que regula l’activitat, es tindrà en compte l’àmbit d’actuació i d’influència per tal de diferenciar els influenciadors que operen a escala espanyola o per comunitats autònomes, com també si la tecnologia emprada per a la difusió és ràdio, satèl·lit o IPTV, i si el contingut és obert o de pagament.

El Registre Audiovisual també inclourà els pòdcast com a producte d’entreteniment digital a regular. Aquest format ja estava contemplat en l’anterior llei del 2010, però la CNMC ha posat èmfasi en la importància de format part del llistat per regular-ne l’activitat. Caldrà formar-ne part tant si la producció i emissió s’efectua des d’Espanya, com si el territori és únicament l’àmbit d’actuació.

El registre d’streamers s’ha creat amb l’objectiu d’obligar els continguts publicitaris emesos digitalment a complir el mateix marc normatiu que les campanyes convencionals.