El Minairó s’enlaira amb èxit des de Califòrnia

El nanosatèl·lit de la Generalitat s’especialitza en comunicacions IoT

Categories:

Redacció

El Minairó s'ha enlairat des de la base espacial de Vandenberg (Estats Units)
El Minairó s'ha enlairat des de la base espacial de Vandenberg (Estats Units) | Generalitat

El nanosatèl·lit de la Generalitat Minairó, especialitzat en comunicacions d’internet de les coses (IoT per les sigles en anglès), ja és a l'òrbita de destí a 550 km de la Terra. La nau creada per l’empresa catalana Sateliot en el marc de la tercera missió de l’Estratègia NewSpace  de Catalunya destaca per ser el primer nanosatèl·lit de la història que es llança sota l’estàndard 5G.

El dispositiu de Sateliot ha anat a bord d’un coet llançador Falcon9 de la companyia nord-americana SpaceX on viatjaven fins a 50 càrregues útils més. El seu enlairament ha tingut lloc a les nou del matí des de la base espacial de Vandenberg (Califòrnia, Estats Units). L’objectiu de la missió és demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit i desplegar un “laboratori en òrbita” per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya.

La posada en òrbita del Minairó representa el tret de sortida de la tercera missió de l’Estratègia NewSpace, que es va iniciar el 2021 amb el llançament de l'Enxaneta, un nanosatèl·lit també especialitzat en comunicacions IoT. El seu enlairament arriba pocs mesos després del del Menut, que es va enlairar el passat gener i s’especialitza en l’observació de la terra. Tots tres projectes estan impulsats pel Govern i compten amb la participació de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).

L’estratègia està concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades. El llançament, previst inicialment pel passat 11 d’abril i va ser posposat fins dissabte per raons meteorològiques.