La missió Hypatia I es prepara per simular la vida a Mart

Nou investigadores catalanes passaran dues setmanes aïllades en una estació espacial de Utah, on realitzaran investigacions simulant les condicions de vida del planeta vermell

Categories:

RedaccióACN

La tripulació passarà dues setmanes aïllada, on investigaran mentre es racionen l'aigua i el menjar deshidratat
La tripulació passarà dues setmanes aïllada, on investigaran mentre es racionen l'aigua i el menjar deshidratat | Laura Fíguls (ACN)

Nou investigadores catalanes de diferents disciplines conviuran del 16 al 29 d’abril a l'estació Mars Research Desert Station (MDRS) del desert de Utah (Estats Units) per simular les condicions en què es desenvoluparia un viatge tripulat a Mart. En això consisteix Hypatia I, una missió que vol impulsar la recerca dins del sector i donar visibilitat a les dones en la ciència, especialment en un món tan masculinitzat com és l’exploració espacial.

Per simular les condicions de vida d’un viatge a Mart, les investigadores s’aïllaran a l’estació del desert de Utah, un territori que han escollit per la seva similitud amb l’orografia i geologia de Mart, atesa la seva baixa humitat i riquesa en material ferrós. Les tripulants es racionaran porcions de menjar deshidratat i hauran de controlar bé la gestió de l’aigua, que necessitaran per beure, cultivar l'hort i per a la higiene, amb aquest ordre, ha remarcat una de les impulsores de la missió, la biòloga Carla Conejo González. Així mateix, per sortir a l'exterior hauran d'equipar-se amb el vestit d'astronauta i la mobilitat estarà limitada.

Durant les dues setmanes en què es trobin aïllades a l’estació MDRS, les investigadores duran a terme projectes de recerca en diversos camps, sobretot per testejar equipaments i fer experiments per estudiar la viabilitat d'una missió a Mart. Per exemple, l'enginyera Neus Sabaté desenvoluparà bateries que utilitzaran orina de les tripulants amb l'objectiu d'alimentar un sistema de leds per fer germinar un petit hivernacle.

Fomentar vocacions entre les més petites

La iniciativa porta el nom de la matemàtica, filòsofa i astrònoma romana Hipàcia, qui és considerada la primera científica de la història. La tripulació vol impulsar les vocacions STEAM entre les nenes i les noies, sobretot en un camp on han estat històricament excloses, segons explica una de les impulsores d’Hypatia I, l’astrofísica Mariona Badenas-Agustí: “Aquesta situació és injusta, perquè perdem dones al llarg de la seva trajectòria professional i les que es queden sovint no tenen les oportunitats o la visibilitat que es mereixen”. És per això que, a més a més de la missió al desert de Utah, l’equip també organitzarà diverses activitats de divulgació, com el curs d’astronautes per a alumnes de primària que van presentar el febrer.

La missió es va començar a treballar fa dos anys, amb un pressupost de 50.000 euros, aportats per la Generalitat, la Fundació Catalunya La Pedrera i la Fundació Banc Sabadell. La intenció de les investigadores és que no es tracti d’un únic esdeveniment, sinó que la iniciativa mantingui la seva continuïtat amb noves tripulacions cada dos anys, de manera que Hypatia II viatgi al planeta vermell el 2025.