Hypatia porta l’experiència de ser astronauta a les escoles de primària

La tripulació catalana publica un curs en línia per fomentar les vocacions STEAM a partir de la preparació d’un viatge a l’espai

Categories:

Redacció

Les formacions són gratuïtes i accessibles a qualsevol persona interessada a través de la seva pàgina web
Les formacions són gratuïtes i accessibles a qualsevol persona interessada a través de la seva pàgina web | Brian McGowan (Unsplash)

Hypatia I és una tripulació formada per nou dones científiques originada a Catalunya que viatjarà el mes d’abril a la Mars Desert Research Station (MDRS), ubicada al desert de Utah (Estats Units), per fer recerca espacial i simular el dia a dia que es viuria en una estació a Mart. Amb la voluntat de fomentar les vocacions STEAM entre els nens i nenes més petits, l’equip ha dissenyat un curs d’astronautes destinat a alumnes de Primària que els ensenya com s’haurien de preparar per a un viatge a l’espai.

La formació és d’accés gratuït i està estructurada en cinc mòduls de dues hores de durada, cadascun d’ells dedicat a una disciplina concreta (astronomia, enginyeria, salut, biologia i comunicació científica). El curs està adaptat a les tres franges d’edat dels cicles de Primària i està conformat per vídeos explicatius, resolució de problemes i exercicis pràctics amb material de casa. Així, un dels projectes que es proposa als estudiants al mòdul d’enginyeria és representar les distàncies que hi ha entre els planetes del sistema solar a través d’un regle i un rotlle de paper de vàter.

La iniciativa va néixer un curs en línia durant la primavera de 2022 creat amb el suport econòmic d’una beca d’Abacus, que s’ha posat a prova amb més de 300 infants. Ara, Hypatia ha obert al públic el recurs educatiu, que ofereix principalment a mestres i educadors de Primària i primers cursos de Secundària, però que també s’ofereix a monitors de lleure i a famílies que vulguin promoure l’educació científica dels seus fills.