Catalunya s’integra a la xarxa europea ELLIS de recerca en intel·ligència artificial

La unitat de Barcelona se centrarà en investigar l’aprenentatge automàtic amb un equip liderat per Carme Torras

Categories:

Redacció

La Unitat ELLIS Barcelona estarà integrada per 21 investigadors i serà la tercera més gran de la xarxa
La Unitat ELLIS Barcelona estarà integrada per 21 investigadors i serà la tercera més gran de la xarxa

Catalunya ha entrat a formar part de l’European Laboratory for Learning and Intelligent Systems (ELLIS), una xarxa europea de centres de recerca dedicats a la intel·ligència artificial. El Principat acollirà a Barcelona una de les quatre noves unitats de l’ecosistema, que estarà dirigida per la doctora en Informàtica i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC), Carme Torras.

La nova Unitat ELLIS Barcelona comptarà amb un equip integrat per 21 investigadors provinents de cinc universitats i cinc centres de recerca catalans, la qual cosa la convertirà en la tercera més gran de la xarxa. L’estructura se centrarà en l’àmbit de l’aprenentatge automàtic (machine learning) i els camps relacionats, com la visió per computació, la robòtica o el processament del llenguatge natural, però la intenció és promoure una recerca interdisciplinària i transversal. “La xarxa ELLIS és un ecosistema privilegiat per desenvolupar la IA d'una manera èticament beneficiosa per a la humanitat”, ha assenyalat Torras. “Iniciatives com aquesta ens ajuden a generar i atreure nou talent investigador i retenir el que ja existeix a Catalunya, imprescindible pel teixit empresarial del país”, ha subratllat el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent.

La xarxa ELLIS va néixer el 2018 amb l’objectiu de reforçar la presència d’Europa en el món de la investigació acadèmica sobre intel·ligència artificial, un camp dominat pels Estats Units i la Xina. En l’actualitat compta amb un total de 39 unitats repartides en 14 països diferents, amb una concentració especialment destacada al centre del continent. La de Barcelona és una de les quatre noves unitats que s’han integrat enguany, juntament amb les de Graz (Àustria), Potsdam (Alemanya) i Trento (Itàlia). L’equip català és el tercer que se suma a l’aliança dins l’Estat espanyol, després de les unitats de Madrid i Alacant.