Reconeixement facial: el PIN ets tu
Les mascaretes afegeixen un repte a la tecnologia, a més de les qüestions legals i les possibles discriminacions racials
Categories:
El reconeixement facial ens permet desbloquejar el telèfon, identificar-nos per fer un examen online o pagar en un supermercat. Aquesta tecnologia és una aposta guanyadora i té un avantatge afegit en temps de coronavirus: no cal contacte físic. Però la seva cara amable no elimina els problemes de seguretat i privacitat que fa anys que es denuncien i que ara tornen a l'actualitat amb la notícia de la col·locació de càmeres amb reconeixement facial per part de Mercadona. Les dades biomètriques són sensibles i requereixen una protecció especial: què passa quan el PIN ets tu?
Com funciona?
Tant el mòbil com la policia quan troba una persona desapareguda entre una multitud utilitzen la mateixa tecnologia: el reconeixement facial. No és res més que una aplicació dirigida per ordinador que identifica automàticament una persona amb una imatge digital a partir de la qual extreu un seguit de característiques facials (dades biomètriques) que compara amb una base de dades. A partir d'aquí, el sistema pot operar de dues maneres.
La primera, amb verificació o autenticació de cares: el sistema només confirma si la cara coincideix amb una fotografia o grup de fotografies guardades prèviament. El cas típic seria el desbloqueig del mòbil.
La segona, amb la identificació o reconeixement de cares: el sistema compara la imatge d'una cara desconeguda amb totes les imatges d'una base de dades per determinar-ne la identitat. És el que podria utilitzar la policia, per exemple, per buscar persones desaparegudes.
El seu acostament al gran públic ha arribat gràcies a la inclusió en els dispositius mòbils com a sistema de desbloqueig. La seva antecessora, l'empremta digital, va ser rebuda de bon grat pels usuaris perquè deixava enrere la tasca de recordar la contrasenya, però dona problemes en cas que un dels dos estigui humit o brut o si s'utilitzin guants. Per això, la indústria fa anys que explora les possibilitats del reconeixement facial en aquest camp: “L'ús del reconeixement facial per al desbloqueig dels telèfons ja estava disponible el 2011 en els telèfons basats en Android 4.0. El problema és la seguretat. Quan s'utilitza una càmera normal per capturar les fotos de la cara, només cal mostrar una foto del propietari del telèfon perquè ens doni per bo el reconeixement”, explica el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Xavier Baró.
El reconeixement facial millora la ineficiència de l’empremta digital quan es duen guants o els dits estan bruts
El gran salt tecnològic va arribar amb Apple i el seu model iPhone X, que incorporava un sensor que permetia “crear un mapa en tres dimensions de la cara i extreure un seguit de valors per veure si ets tu o no”, afegeix
Els sistemes de reconeixement facial estan tan avançats que les recerques ara se centren “a poder reconèixer les persones al llarg de tota la vida sense necessitat de fer fotografies constantment”, explica el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC, Jordi Serra, “fins i tot si portes ulleres o barba o no, o si han passat uns certs anys”. “Les fotos que es van fer virals de com eres tu fa tants anys no eren res més que un estudi d'aquestes empreses. La gent, sense saber-ho, els va ajudar a tenir més dades, més fotografies i poder identificar més persones”, afegeix.
Serra: "Amb les fotos virals de com eres fa anys, la gent va ajudar a tenir més dades, més fotografies i poder identificar més persones"
Ara el repte és adaptar els sistemes de reconeixement facial al complement indispensable de la nova normalitat, la mascareta. Un repte que la companyia espanyola FacePhi ha pogut resoldre amb un algoritme capaç de reconèixer amb més d'un 99 % de fiabilitat la cara d'una persona encara que porti la mascareta posada.