De negatoscopis obsolets a taules de llum per a infants
El CAP de Sant Joan de Vilatorrada reaprofita els aparells que es feien servir per llegir radiografies com a eines lúdiques i educatives per als més petits
Categories:
L’avanç continu de la tecnologia comporta una substitució constant d’aparells per alternatives més innovadores i funcionals, la qual cosa provoca l’obsolescència d’estris emprats en el passat. Aquest és el cas dels negatoscopis, les màquines que es feien servir fa anys per llegir radiografies als centres mèdics i que han estat substituïts per mètodes digitals. Amb la voluntat de donar-los una nova vida, des del CAP de Sant Joan de Vilatorrada (Bages) van tenir la idea de cedir-los a les tres llars d'infants de la zona perquè els poguessin utilitzar com a taules de llum.
La idea del projecte va sorgir el febrer del 2022, quan la direcció del CAP de Sant Joan de Vilatorrada va detectar que tenien tres antics negatoscopis en desús. “Molts d'ells els fèiem servir com a pissarres on penjàvem coses, i ens vam dir: per penjar coses ja tenim els suros, millor reaprofitem-los i donem-los-hi una segona vida”, relata la referent de benestar emocional comunitari del centre, Carme Espelt. Amb la donació dels aparells, les professionals sanitàries van elaborar diverses activitats perquè els infants puguin fer amb la taula de llum. Una està relacionada amb l'alimentació i els permet explorar la llum i els colors a través de la fruita de temporada tallada, mentre que l'altra està vinculada amb les emocions i consisteix en l’explicació d'un conte a sobre del negatoscopi.
La iniciativa ha estat rebuda amb els braços oberts per part dels centres educatius de la zona. La directora de la llar d'infants de Fonollosa, Marta Saà, relata que les taules de llum donen moltes possibilitats de treball amb els infants: “És una idea meravellosa, per nosaltres ha estat un regal”. Amb aquest aparell, explica, “podem treballar les pors que genera la foscor en aquestes edats o bé com passa la llum en funció dels materials que hi poses a sobre i com canvien els colors”. A més, recorda que és un treball molt manipulatiu i, precisament, aquesta és la base del seu projecte educatiu. El centre ja disposava d'una taula de llum, però era molt més petita i la tenien fixa en un espai.
Davant dels bons resultats d’aquesta primera experiència, l’Institut Català de la Salut (ICS) té previst ampliar aquest projecte a tot Catalunya. De fet, a Barcelona ja ha donat un centenar de negatoscopis a diferents escoles. Espelt recorda que el projecte es basa en la regla de les tres erres (reduir, reutilitzar i reciclar) per tenir cura del medi ambient i reduir el volum de residus o brossa generada. “Consideràvem interessant traslladar aquesta idea a les llars d'infants perquè els nens i nenes són el futur”, exposa la professional, qui remarca que gairebé cada consultori dels CAP disposava d’un negatoscopi en el seu dia.