Google expandeix els seus serveis gràcies a la IA i la realitat augmentada
El motor de cerca implementarà característiques del xatbot Bard, mentre que Maps incorporarà noves funcionalitats immersives
Categories:
Google ha presentat les darreres innovacions que aplicarà en les seves aplicacions durant els pròxims mesos en una conferència virtual celebrada des de París, en la qual la intel·ligència artificial i la realitat augmentada s’han emportat bona part del protagonisme. Al ja desvelat Bard, la IA de processament de llenguatge basada en LaMDA que s’integrarà pròximament al motor cercador de cerca per competir amb ChatGPT i la seva aplicació a Bing, se li han sumat les noves característiques de serveis com Google Lens o Google Maps.
La cerca per imatges de Google Lens ha estat un dels protagonistes de la presentació. La funcionalitat, que permet fer cerques visuals basades en fotografies desades o capturades a través de la càmera, va començar a funcionar el 2017, i amb el temps s’ha anat ampliant i estenent a altres dispositius. La principal novetat que ha presentat Google aquest dimecres és la possibilitat de cercar imatges que hi hagi a la pantalla del telèfon en qualsevol aplicació, sense la necessitat de sortir-ne. La funcionalitat s’implementarà durant els pròxims mesos als telèfons Android i, per activar-la, caldrà mantenir premut el botó central del mòbil per activar l’assistent de Google i clicar l’opció search screen.
De manera similar, la multicerca és una opció que Google va implementar al seu navegador l’abril de 2022 i que permet combinar cerques visuals, basades en imatges d’internet o captades a través de Google Lens, amb indicacions textuals per afinar la cerca. Ara, la companyia ha habilitat aquesta opció a tots els telèfons mòbils i en totes les llengües en què Lens ja es troba disponible, a més a més d’afegir l’opció de cercar resultats pròxims a la nostra ubicació amb el botó “a prop meu”. Aquesta darrera característica només es troba disponible actualment en anglès i als Estats Units, però s’expandirà a escala global en els pròxims mesos.
Multisearch is now live globally! Try out this new way to search with images and text at the same time. 🤯
— Google Europe (@googleeurope) February 8, 2023
So if you see something you like, but want it in a different style, colour or fit, just snap or upload a photo with Lens then add text to find it. 🔎#googlelivefromparispic.twitter.com/4yT6voiJkn
Maps aposta per la immersió
Per la seva banda, Google Maps comptarà amb dues novetats que busquen potenciar la immersió dels usuaris. La primera d’elles és el que han batejat com aImmersive View, una funció que combina la visió per computació i la intel·ligència artificial per fusionar bilions de captures de Street View amb imatges aèries per satèl·lit per generar un model 3D d’entorns reals. La particularitat d’aquesta novetat és que els models es poden superposar amb diverses variables, com el clima, el trànsit o l’hora del dia. La intenció és crear unes reproduccions que s’acostin al màxim possible a les seves contrapartides reals. Immersive View s’ha llançat avui, però de moment només està disponible en indrets seleccionats de Londres, Los Angeles, Nova York, San Francisco i Tòquio. La intenció de la companyia és anar incorporant noves ciutats durant els següents mesos, i les pròximes previstes són Amsterdam, Dublin, Florència i Venècia.
La segona novetat relacionada amb Google Maps és l’expansió de Live View a noves ciutats. Aquesta opció permet navegar els carrers de la ciutat a través de la realitat augmentada, de manera que enfocant en telèfon a diferents llocs podrem veure els indicadors propis de Google Maps. Això pot ser útil, per exemple, per veure el nom de carrers o les valoracions d’un comerç o restaurant a l’instant. Fins ara estava disponible en les mateixes ciutats en què es llança Immersive View, a més a més de París, i ara Google ha anunciat que també habilitarà aquesta funcionalitat a Barcelona, Madrid i Dublin. Les primeres aplicacions d’aquesta tecnologia se centraran a aeroports, estacions de tren i centres comercials de les ciutats mencionades.
Un traductor més contextual
La darrera aplicació que ha presentat noves funcionalitats és el Traductor de Google, una eina que, novament, es veu potenciada a través de la intel·ligència artificial. D’entrada, el programari augmentarà el context que dona a l’usuari amb les seves traduccions: els resultats de cerca inclouran una petita descripció sobre el significat de la paraula i alguna frase d’exemple. Aquesta funcionalitat està pensada per aquells mots amb més d’una traducció possible i s’implementarà, inicialment, en cinc idiomes: anglès, castellà, francès, alemany i japonès. La companyia també ha promès que continuarà optimitzant la traducció visual de l’aplicació a través de Google Lens, l’addició de millores de l’aplicació en termes d’accessibilitat i llegibilitat i la possibilitat de descarregar dins del dispositiu fins a 33 conjunts de llengua nous, entre els quals es troben el basc o el cors.