La Ciutadella del Coneixement inicia el compte enrere amb el nou Mercat del Peix

El complex de recerca estarà conformat per tres edificis que acolliran més de 1.200 investigadors i preveu entrar en funcionament el 2026

Categories:

Redacció

El nou Mercat del Peix estarà conformat per tres edificis, ocuparà 46.000 metres quadrats i començarà a operar el 2026
El nou Mercat del Peix estarà conformat per tres edificis, ocuparà 46.000 metres quadrats i començarà a operar el 2026 | Ajuntament de Barcelona

La Ciutadella del Coneixement, l’estratègia municipal per convertir el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un punt de referència de la investigació acadèmica i la innovació a Europa, ha iniciat el seu trajecte amb la col·locació de la primera pedra del nou Mercat del Peix. Aquest complex de recerca, que té previst començar a operar el 2026, constarà de tres edificis que ocuparan una superfície total de 46.000 metres quadrats. En aquest entorn hi treballaran més de 1.200 investigadors provinents de les entitats que col·laboren al projecte: La Universitat Pompeu Fabra (UPF), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i la Fundación Pasqual Maragall (FPM).

El primer dels tres edificis és el que tindrà una dimensió més gran, de 24.700 metres quadrats, i estarà ocupat per una seixantena de grups de recerca provinents de quatre centres del BIST: el Centre de Regulació Genòmica (CRG), l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB). En total, es calcula que hi treballaran uns 800 professionals acadèmics.

La segona finca, de 7,300 metres quadrats, serà la nova seu del Centre de Recerca i Innovació per al Benestar Planetari de la UPF. Aquest espai vol convertir-se en un punt de trobada entre investigadors de les ciències experimentals i acadèmics de les ciències socials i les humanitats. L’objectiu és que s’hi duguin a terme projectes interdisciplinaris que abordin tota mena de temàtiques, des de la salut planetària o la pèrdua de la biodiversitat fins a la intel·ligència artificial o la governança global.

Finalment, el tercer edifici acollirà l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), un centre impulsat pel CSIC i la UPF l’any 2008. L’entitat traslladarà tota la seva activitat a la nova seu, que tindrà unes dimensions de 6.500 metres quadrats. En aquest espai s’hi duran a terme les investigacions que l’institut té en marxa sobre el manteniment i la conservació de la biodiversitat del planeta.