Parlar de ciberseguretat en català

El TERMCAT publica una nova edició de la ‘Terminologia de la ciberseguretat’ que inclou 56 conceptes nous

Categories:

TERMCAT

'Atac sense clic', 'extorsió doble' o 'USB maliciós' són alguns dels nous termes sobre ciberseguretat en català
'Atac sense clic', 'extorsió doble' o 'USB maliciós' són alguns dels nous termes sobre ciberseguretat en català | ThisIsEngineering (Pexels)

El TERMCAT ha publicat una nova edició de la Terminologia de la ciberseguretat que inclou 56 conceptes nous, elaborats amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i d’altres experts de l’àmbit, i amb el suport del Govern d’Andorra. L’obra conté actualment 470 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives.

Els nous termes fan referència a nous ciberatacs, com ara atac sense clic (en anglès, zero-click attack), extorsió doble (double extorsion), o USB maliciós (badUSB). També, a estratègies que reforcen la seguretat: anonimització (anonymisation), confiança zero (zero trust) i rèplica digital (digital twin). I a criptomonedes: criptovalor no fungible/NFT (non-fungible token) i estafa de fugida (exit scam).

En aquesta ampliació del producte, s’han estudiat també uns quants casos relacionats amb l’obtenció de dades: dades de primera font / dades pròpies (first-party data), dades de segona font (second-party data), dades de tercera font / dades de tercers (third-party data), dades de font zero / dades declarades (zero-party data), galeta pròpia (first-party cookie) i galeta de tercers (third-party cookie).

Per a aquest projecte el Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat més d’un centenar de casos en què hi havia dubtes de tipus denominatiu o conceptual, amb la col·laboració d’experts de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i del Comitè TIC del TERMCAT.

El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i es pot consultar tant al web del TERMCAT com al portal específic TIC.