L’Estat espanyol destina 7,5 MEUR per potenciar les llengües cooficials en les tecnologies de veu

El Barcelona Supercomputing Center rebrà una partida de 3 MEUR per crear el corpus lingüístic del català amb el Projecte AINA

Categories:

RedaccióACN

Les subvencions donen suport a iniciatives que busquen crear corpus lingüístics de les llengües cooficials
Les subvencions donen suport a iniciatives que busquen crear corpus lingüístics de les llengües cooficials | Sayan Majhi (Unsplash)

El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat aquest dimecres una subvenció de 7,5 milions d’euros per impulsar l’ús del català, el gallec i l’euskera en tecnologies de processament de llenguatge. L’objectiu d’aquesta partida, emmarcada dins del Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) de la Nova Economia de la Llengua, és aconseguir que la inclusió de les llengües cooficials en les aplicacions tecnològiques “sigui rendible i atractiva per a l’administració i les empreses del sector”.

En total, l’executiu finançarà quatre iniciatives que busquen crear corpus lingüístics de les llengües cooficials per entrenar sistemes d’intel·ligència artificial que habilitin la inclusió d’aquests idiomes en tecnologies com els assistents de veu. La més gran d’elles és el Projecte AINA, l’estratègia coordinada pel Barcelona Supercomputing Center – Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS), que rebrà un total de tres milions d’euros. La Universitat del País Basc i la Universitat de Santiago rebran dos milions cadascuna pels projectes GAITU i Nós, respectivament, mentre que la Universitat d’Alacant obtindrà 500.000 euros per potenciar el projecte VIVES.

La base de la concessió servirà per aprofitar l’oportunitat que les màquines es comuniquin amb els ciutadans en les llengües cooficials. Aquests sistemes d’intel·ligència artificial són “la base fonamental per garantir els serveis tecnològics que fan servir la ciutadania diàriament, ja sigui per comunicar-se amb la seva entitat financera o de telefonia, el sistema de salut o les escoles”, segons ha assegurat la vicepresidenta primera i ministra d’assumptes econòmics i transformació digital del govern espanyol, Nadia Calviño. “Volem explotar les sinergies, aprofitant la palanca del castellà, perquè les llengües cooficials estiguin presents en la nova economia digital”, ha afegit.