Els programadors continuen apostant per JavaScript
El llenguatge assoleix gairebé 20 milions d’usuaris arreu del món i marca distància amb Python, Java i C/C++
Categories:
JavaScript es manté com a llenguatge de programació més popular pels desenvolupadors d’arreu del món d’acord amb el darrer informe State of the Developer Nation elaborat per SlashData a partir d’una enquesta a 26.000 professionals de 163 països. El llenguatge ha assolit els 19,6 milions d’usuaris durant el tercer trimestre de 2022 i manté el tron de la classificació durant cinc anys consecutius. Segons apunten les persones consultades, l’eina és emprada especialment per desenvolupar apps per a ecosistemes de tercers i per al cloud, però no és tan útil en àmbits com la ciència de dades, el machine learning (ML), la intel·ligència artificial (IA) o la programació embedded.
En segona posició se situa Python amb 16,9 milions de desenvolupadors. A diferència de JavaScript, aquest llenguatge sí que triomfa en IA, ciència de dades iML, així com en internet de les coses (IoT), però no és gaire popular en web i mòbils. El bronze recau en Java amb els seus 16,5 milions de programadors i la preferència pel cloud i el desktop, mentre que C i C++ són la quarta opció preferent, amb 12,3 milions d’usuaris que l’utilitzen especialment per programació embedded i aplicacions d’IoT.
En l’àmbit de la programació de videojocs, Unity és el motor més popular en termes generals, especialment entre els estudis independents, atès que fins al 48% opten per aquest programari. Unreal Engine ocupa la segona posició també entre els desenvolupadors més petits, però les companyies més grans tendeixen a optar per motors propis. Amazon Lumberyard també és força popular tant entre els estudis AAA com en les distribuïdores, mentre que GameMaker i Godot són alternatives més minoritàries dins la indústria.
La ‘blockchain’ guanya adeptes
La tecnologia blockchain és una de les que més expectatives ha generat durant els darrers anys, unes sensacions que s’han traslladat al món laboral. Un 25% dels desenvolupadors s’està formant o ja treballa en aplicacions de la cadena de blocs més enllà de les criptomonedes, mentre que un altre 28% en mostra voluntat. Quant a les divises digitals, la proporció és similar, amb més gent treballant-hi, però menys persones interessades, mentre que els tokens no fungibles (NFT) generen més refús: fins a un 58% de les persones enquestades assenyala que no té cap incentiu per endinsar-se dins l'àmbit. En termes geogràfics, les regions més interessades en aquestes tecnologies són Amèrica del Nord i l’Àsia de l’Est, mentre que l’Europa occidental es troba a la meitat de la taula quant a treballadors i persones que s’hi estan formant, però fins al 51% no hi para cap atenció.
Un altre aspecte interessant relacionat amb les tecnologies blockchain és el perfil dels seus treballadors. Els desenvolupadors que acumulen entre sis i 10 anys d’experiència són els que és més probable que s’acostin a aquesta classe de projectes, una dada que els autors de l’informe atribueixen al fet que són professionals un nivell d’habilitats tècniques prou sofisticat per afrontar els reptes que planteja aquest àmbit. En canvi, tant els programadors més novells com els més veterans tendeixen a mostrar més desinterès per la cadena de blocs. Pel que respecta a les plataformes, Ethereum manté un clar lideratge, amb un 57% de professionals aprenent-ne i un 54% de gent treballant-hi, amb Binance Smart Chain i IBM Blockchain completant el podi.