Educació destina gairebé 200 MEUR a digitalitzar les escoles catalanes

El finançament prové dels fons Next Generation i es concentrarà en el repartiment d’equipaments tecnològics i en la capacitació dels docents

Categories:

RedaccióACN

Es destinaran 88 milions d'euros per comprar 30.000 panells interactius per a les escoles públiques i concertades de Catalunya
Es destinaran 88 milions d'euros per comprar 30.000 panells interactius per a les escoles públiques i concertades de Catalunya | Alena Darmel (Pexels)

El departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya invertirà més de 197 milions d’euros dels fons Next Generation per impulsar la digitalització i les STEAM als centres. En concret, es repartirà equipament tecnològic a les escoles que ho necessitin i s'acreditarà la capacitació digital de docents i entitats. “Això no va només de tecnologia. La tecnologia és molt important, però ho és més l'ús que en fem a les aules”, ha declarat el titular de la conselleria, Josep Gonzàlez-Cambray, per qui l’objectiu principal d’aquesta mesura és garantir la igualtat d’oportunitats.

El gruix d’aquests diners, gairebé 150 milions, es destinaran a la compra i distribució dels equipaments tecnològics. S’adquiriran 30.000 panells interactius per 88 milions d’euros, quantitat que hauria de garantir que tots els centres públics en tinguin, així com els concertats que escolaritzen un mínim d’un 30% d’alumnat vulnerable. També s’invertiran 50 milions a conformar un catàleg de robòtica i computació, que es calcula que arribarà a 8.329 línies, d'infantil de segon cicle a secundària.

D’altra banda, s’actualitzaran 105 aules dels centres d’educació especial amb pantalles, taules de llum, impressores 3D, comunicadors de veu, auriculars aïllants o ratolins adaptats, amb una partida de 2,6 milions d’euros. Es fomentaran les tecnologies maker amb d’una convocatòria que s’obrirà el març a través de la qual 150 centres podran accedir a impressores, escàners i bolígrafs 3D, que costaran al departament 2,4 milions d’euros. Finalment, es destinaran 3,7 milions a la compra de 2.914 maletes audiovisuals amb càmera de vídeo i fotografia, auriculars amb micròfon, trípode i taules mescladores de so. La previsió és que tots aquests equipaments arribin a partir del setembre del 2023 i es completi el seu desplegament durant el curs vinent.

Formació tecnològica per a docents

La capacitació digital és una de les condicions necessàries per poder accedir als fons Next Generation. Segons ha explicat el director general d'Innovació, Digitalització, Currículum i Llengües, Joan Cuevas, el 2024 s'han d'haver acreditat 92.868 docents en competència digital i 3.541 centres han de tenir l'Estratègia Digital de Centre. Tanmateix, les xifres actuals encara són llunyanes: a hores d'ara hi ha uns 40.000 docents que podrien rebre aquesta acreditació i l'objectiu és acabar el curs actual amb uns 60.000 professionals acreditats.

Educació pretén que sigui aquest curs quan acabi el gran gruix d'aquesta formació i el curs següent continuïn formant-se aquells que ho vulguin. En aquest sentit, s'obrirà una línia de subvencions amb una dotació de 13,2 milions d’euros per tal que entitats, ajuntaments, universitats i ecosistema tecnològic impulsin formació complementària. "Hem de córrer més del que haguéssim desitjat, però treballarem per utilitzar tots aquests recursos de la manera més intel·ligent", ha assenyalat Cuevas.