ReWatt, la plataforma per comprar i vendre energia entre catalans
El CBCat treballa en un estàndard d’energia renovable basat en ‘blockchain’ per coordinar consumidors, productors i empreses amb un ‘marketplace’ propi i una DAO descentralitzada
Categories:
“És una autèntica estructura d’Estat davant dels reptes que tenim al segle XXI”. Així ha definit el primer tinent d’alcaldia de Badalona, Àlex Montornès, el reWatt, el nou estàndard d’energia renovable basat en tecnologies blockchain que constitueix el projecte principal del Node d’Energia del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat). La iniciativa, presentada aquest dimecres al Badalona Centre Internacional de Negocis (BCIN), vol dotar la ciutadania i teixit empresarial del territori d’una eina per comercialitzar l’excedent energètic de les plaques solars a través de comunitats energètiques que s’autogestionaran amb organitzacions autònomes descentralitzades (DAO).
El nom del projecte ja dona pistes sobre les intencions del CBCat. “Volem reinventar el Watt perquè avui dia no serveix a la ciutadania de la forma com necessitem que ho faci; perquè és contaminant”, ha explicat la coordinadora del Node d’Energia del CBCat, Lluïsa Marsal, qui ha definit clarament el seu objectiu: “Acompanyar la transició energètica per fer-la una realitat tan ràpidament com es pugui”. Per aconseguir-ho, han triat la blockchain com a tecnologia tractora, atès que “és una tecnologia possibilitadora de les altres tecnologies digitals”, ha assegurat el director executiu del CBCat, Quirze Salomó, qui considera que és l’eina ideal per afrontar el canvi climàtic.
En essència, el reWatt és una suite de smart contracts que habilitarà la compravenda d’energia entre consumidors, productors i comercialitzadores. Tots els intercanvis que es duguin a terme estaran identificats a través d’un token, i els usuaris podran participar en el marketplace a través dels seus wallets personals. Amb tot, la clau es troba en les comunitats energètiques, organitzacions descentralitzades en què tots els membres que en formin part prendran decisions a través del model de governança que escullin. En principi, aquestes comunitats seran municipals, però el CBCat no descarta que en casos particulars es puguin impulsar des dels consells comarcals.
El reWatt vol esdevenir la infraestructura tecnològica que permeti posar en marxa comunitats energètiques de consumidors, productors i empreses a escala municipal
“El Centre està treballant amb la idea de l’estàndard des que vam voler crear el Node, fa un any i escaig, amb propostes internes”, ha explicat Salomó, però l’elaboració del software s’ha començat a gestionar en els darrers mesos. La previsió del CBCat és disposar d’un primer pilot funcional del sistema a finals de 2023, els avançaments del qual s’aniran comunicant públicament. “Si volem avançar cap a la sobirania energètica, hem d’aspirar a la comunitat de comunitats. Per això volem posar les bases d’un estàndard, una capa fina que no molestarà la feina de les empreses, però que ens permetrà parlar tots el mateix llenguatge”, ha reblat el director executiu del centre.
Un observatori per monitorar el sector
Paral·lelament al desenvolupament del reWatt, el Node d’Energia del CBCat també ha posat en marxa el Fòrum Narcís Xifra, un espai que es dedica a rastrejar les iniciatives locals i internacionals que apliquin la tecnologia blockchain en el sector energètic. “Creiem que és important estar-ne al corrent per tal de generar noves idees o, fins i tot, millorar les que ja s’estan fent fora de Catalunya”, ha destacat el tècnic del CBCat Gorka Echevarría, qui també ha incidit en “donar visibilitat a les empreses catalanes de l’àmbit”. Per fer-ho, han creat un mapa interactiu que situa tots els projectes identificats, classificats en tres categories: intercanvi d’energia peer-to-peer (P2P), infraestructura energètica i traçabilitat.
Una d’aquestes empreses és Bamboo Energy, una start-up nascuda com a spin-off de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) que ha desenvolupat una solució basada en intel·ligència artificial que permet flexibilitzar la demanda d’electricitat en funció del consum d’energia de les empreses. La companyia ha participat en un cas d’estudi per validar l’ús de blockchain al seu sistema a través de la plataforma d’Energy Web, que els ha permès assignar una identitat digital a cada instal·lació amb què treballen. “La descentralització i privacitat de les dades dona major confiança als consumidors, ens aporta aplicacions directes en l’intercanvi d’energies P2P i ens permet arribar a més consumidors de manera més escalable”, ha resumit el cofundador i cap de producte de Bamboo Energy, Mattia Barbero.