La connexió per satèl·lit arriba a la ramaderia de la Vall d’Aran
El primer pilot de l’Àrea 5G Aran planta les bases per monitorar el clima i possibles allaus i gestionar els itineraris turístics
Categories:
L’Àrea 5G Aran, inaugurada el mes de maig com a darrera baula del projecte Àrees 5G, ha presentat aquest dilluns el seu primer projecte pilot: la connexió via satèl·lit del refugi d'Artiga de Lin, que fins ara no disponia de cobertura telefònica ni de connexió a internet. Es tracta del primer pas del desplegament de la banda ampla que permetrà millorar el control de ramaderia a la zona, el monitoratge del clima i possibles allaus, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències. El pilot s’ha testat amb una prova de connexió mitjançant la simulació d’una trucada d’emergència, per veu i per vídeo, amb la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies a Casau, que s’ha executat satisfactòriament.
El refugi comptarà amb dos punts d’accés a la xarxa wifi, un a l’alberg per facilitar la gestió de l'establiment i oferir connexió als usuaris, i un altre a l'àrea d'influència del refugi, que permetrà establir un punt segur emergències i proporcionar connexió als excursionistes per consultar l'estat de les rutes. Les instal·lacions també disposaran d’un intèrfon i webcam amb connexió directa amb el número d'emergències 112 i, finalment, un punt d'accés a la xarxa sense fils LoRa, una tecnologia que permet la connexió de sensors i altres dispositius amb un manteniment i despesa d'energia mínima, la qual cosa possibilita l’ús de solucions IoT promogudes des del Conselh d’Aran.
El pilot és el resultat de l'acord signat entre MWCapital, Hispasat, Conselh Generau d'Aran i Arantec, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, durant el Mobile World Congress 2022. Aquesta aliança és un compromís pel desplegament de tecnologia satel·litzada a zones d'alta muntanya i el desenvolupament de projectes pilot de connectivitat intel·ligent, aplicables a les particularitats del territori i a les seves necessitats. El projecte s’emmarca dins l’Àrea 5G Aran, una estratègia que pretén accelerar sectors estratègics pel conjunt de Catalunya, com, per exemple, la mobilitat sostenible, la gestió ramadera i de l'entorn rural, la protecció del medi ambient o l'atracció del turisme de qualitat i esportiu en els entorns naturals.