Un estudi valida l’eficiència de la setmana laboral de quatre dies en empreses tecnològiques
El 49% de les companyies assegura que ha millorat la seva producció després de tres mesos, mentre que el 46% l’ha mantingut sense reduccions
Categories:
La setmana laboral de quatre dies és una modalitat que recentment ha guanyat popularitat atès l’alt nombre d’hores que la ciutadania dedica a la seva feina. El dubte principal de les empreses és si, mantenint el sou, però reduint el nombre d’hores, els treballadors poden garantir almenys la mateixa productivitat. Aquesta és la condició amb què va impulsar-se el projecte 4 Day Week, un experiment dut a terme entre juny i desembre de 2022 per 70 empreses del Regne Unit per comprovar si aquesta alternativa és vàlida, en la qual han participat companyies tecnològiques com Geeks For Social Change o Highfield Professional Solutions. Diverses universitats britàniques han enquestat els executius que hi participen per avaluar els resultats a mig estudi, i les conclusions són positives.
D’acord amb les dades recopilades pel Boston College, la Universitat de Cambridge i la Universitat d’Oxford, el 49% de les empreses que han participat asseguren que la productivitat dels seus treballadors ha millorat durant aquests primers tres mesos, mentre que un 46% comenta que s’ha mantingut com abans, que era la condició que es demanava. Així doncs, només un 5% ha experimentat una caiguda del rendiment. La mesura ha afectat un total de 3.300 empleats, que han vist reduïda la seva jornada laboral al 80%, però amb el mateix sou que cobraven. Cal tenir en compte que, en cas d’establir-se definitivament, aquest moviment suposaria un estalvi de 3.700 euros anuals en transport per un treballador mitjà amb dos fills.
Pel que fa als plans de futur, el 86% dels executius enquestats confirmen que probablement mantindran la setmana laboral de quatre dies més enllà del període de l’experiment, i és que la transició ha estat bona o sense problemes en el 78% dels casos. Cal tenir en compte que el 20% dels empresaris ha abandonat el projecte des dels seus inicis, molts d’ells durant la fase de planificació. Segons el CEO de 4 Day Week, Joe O’Connor, la raó principal és que “els dirigents li donen massa voltes i s'acovardeixen”.
Un mètode encara verd a l’Estat espanyol
El Regne Unit és un dels països on la setmana laboral de quatre dies s’ha testejat amb més intensitat, però també s’han dut a terme proves als Estats Units, el Canadà, Irlanda o Israel, entre altres. A l’Estat espanyol, diverses empreses tecnològiques com Telefónica, BigBuy, Delsol, Good Rebels o Zataca Systems han implementat sistemes similars que ofereixen com a alternativa als seus treballadors, segons informava Forbes, però en alguns casos ve acompanyat d’una reducció de salari proporcional a les hores que es deixen de treballar.