La UPF lidera un projecte europeu per desenvolupar tecnologies de realitat estesa a gran escala

MAX-R té un pressupost d’11 MEUR i vol preparar la infraestructura necessària per al desenvolupament del metavers i de platós virtuals

Categories:

Redacció

La iniciativa es desenvoluparà durant els pròxims 30 mesos en col·laboració amb entitats de cinc països europeus
La iniciativa es desenvoluparà durant els pròxims 30 mesos en col·laboració amb entitats de cinc països europeus | UPF

La realitat estesa (XR) és el terme que es fa servir per agrupar les tecnologies de realitat virtual, realitat augmentada i realitat mixta, una sèrie de tècniques que treballen per millorar la immersió de les persones en entorns virtuals en 3D. La seva evolució és cada cop més demandada per diversos sectors de la indústria, raó per la qual neix MAX-R, un projecte europeu de recerca i innovació liderat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) que treballarà durant els pròxims 30 mesos per desenvolupar processos en temps real que permetin oferir productes i serveis d’aquesta tecnologia a gran escala.

MAX-R és l’acrònim de Mixed Augmented and Extended Reality Media Pipeline, una iniciativa en què participen institucions de l’Estat espanyol, Alemanya, Bèlgica, Regne Unit i Irlanda i que compta amb un pressupost d’11 milions d’euros, nou dels quals són finançats per la Unió Europea. “MAX-R és molt oportú, ja que desenvoluparà les eines que facilitin a professionals i prosumidors (un terme que unifica productors i consumidors) per fer possible la realitat estesa a gran escala requerida pel metavers i la producció virtual al plató, molt demandada per la indústria dels mitjans”, ha explicat el director del grup de recerca de Tecnologies Interactives (GTI) de la UPF i cocoordinador del projecte, Josep Blat.

La recerca es basa en les darreres investigacions en la matèria i farà servir interfícies de programació d’aplicacions (APIs) i formats de fitxer de transferència de dades obertes. Es busca donar suport a la integració de noves eines, sobretot de codi obert, així com impulsar avenços en tecnologies de producció virtual, centrades en processos en temps real distribuïts. Per fer-ho, es comptarà amb la participació de companyies com FilmLight, Foundry o Brainstorm, líders mundials en desenvolupament de software per cinema i televisió; amb empreses centrades en solucions per a esdeveniments en directe, com Disguisse, i amb institucions dedicades a la producció de continguts audiovisuals, com la BBC, Improbable o CREW.

“La UPF contribuirà en els gràfics 3D i la interacció home-ordinador, desenvolupant encara més eines com WebXRStudio”, ha desvelat el director del grup de recerca Wireless Networking (WN) de la UPF i cocoordinador de MAX-R, Boris Bellalta. La universitat catalana també provarà noves tecnologies per distribuir continguts XR als usuaris finals, “ja sigui a casa, a la feina, o en grans espais de realitat mixta amb molts participants reals i virtuals".