La realitat mixta, al servei de l’automoció catalana

Meleghy Automotive incorpora un ‘software’ desenvolupat per Innovae per guiar als operaris en tots els processos

Categories:

ACN

Les ulleres de realitat mixta permeten reduir la corba d'aprenentatge dels treballadors en els processos de control de qualitat
Les ulleres de realitat mixta permeten reduir la corba d'aprenentatge dels treballadors en els processos de control de qualitat | Àlex Recolons (ACN)

L’empresa Meleghy Automotive, amb seu a Abrera (Baix Llobregat) i dedicada a l'estampació i soldadura de peces per a l'automoció, ha incorporat la realitat mixta als seus processos de control de qualitat a partir d’unes ulleres que implementen un software desenvolupat per la catalana Innovae. El dispositiu indica als operaris tots els passos que han de fer a cadascun dels processos i permet reduir la corba d’aprenentatge dels treballadors.

La implementació de les ulleres de realitat mixta ha suposat una inversió d’uns 18.000 euros per a l’empresa d’automoció, que considera un “èxit” tant pel que fa a la qualitat aconseguida en els processos de fabricació com en la reducció de costos de formació de la plantilla. "Volíem assegurar que tot el personal fos capaç de fer tots els processos de la mateixa manera sense saltar-se passos per garantir la qualitat del producte", explica el director d’operacions de la planta, David Rodilla. La següent fase del projecte pretén automatitzar la introducció de les dades obtingudes durant el control de qualitat, ja que actualment encara és un procés manual.

La implementació de els ulleres de realitat mixta ha costat 18.000 euros i l’empresa preveu una segona fase per a automatitzar la introducció de dades obtingudes

“Un operari sense experiència pot fer la mateixa peça que un d‘experimentat en uns 20 minuts més”, apunten des de Meleghy Automotive en referència als beneficis que aporta aquesta nova tecnologia. L’empresa ha comptat amb el suport del Clúster de la Indústria d'Automoció de Catalunya (CIAC) per a trobar una solució que millorés l’eficiència dels processos. “La realitat mixta era una tecnologia a la qual no se li estava traient tot el potencial”, comenta el project manager del CIAC, Carlos Cortés.

La realitat virtual i la realitat augmentada, més enllà de l’oci

L’encarregada de desenvolupar el programari implementat a les ulleres de realitat mixta ha estat Innovae, una empresa catalana especialitzada a aplicar tecnologia de realitat augmentada i virtual al món de la indústria. La companyia havia col·laborat en el passat amb empreses del sector de l'automoció com Seat, a més d’haver desenvolupat un software específic per acompanyar la digitalització de tasques industrials com el manteniment o el control de qualitat.

El seu cofundador, Xavier Riba, destaca que tot i que la realitat augmentada s'ha associat molt a l'entreteniment i a l'oci, "té un potencial molt gran" en el sector industrial perquè permet superposar informació en temps real sobre la feina que un operari ha de fer i, d'aquesta manera, acompanyar-lo en tot moment. "Substituïm les instruccions en paper de tota la vida per unes ulleres en 3D que et diuen en tot moment què has de fer de manera fàcil i intuïtiva", afegeix.