Un grup de delinqüents informàtics estafa més de 8 MEUR a l’administració catalana

L’organització s’ha fet passar per proveïdors de serveis per robar diners a un total de 25 entitats públiques

Categories:

Redacció

Els pirates informàtics creaven adreces de correu falses i, un cop cobraven els diners, els tranferien ràpidament en múltiples comptes bancaris
Els pirates informàtics creaven adreces de correu falses i, un cop cobraven els diners, els tranferien ràpidament en múltiples comptes bancaris | Soumil Kumar (Pexels)

Una organització d’estafadors informàtics d’àmbit internacional ha robat més de vuit milions d’euros a un total de 25 administracions públiques de Catalunya, segons informa La Vanguardia. El grup ha atacat a consells comarcals, ajuntaments, hospitals i altres entitats, a les quals s’acostava fent-se passar per un proveïdor de serveis recurrent.

Entre les administracions afectades, la Mútua Universal Mugenat de Barcelona va ser la primera a denunciar un cas de robatori de diners, més de 625.000 euros que el grup criminal va captar el maig de 2019 fent-se passar pel Centre Mèdic Delfos, el qual és també l’import més elevat d’entre tots els casos. El Servei Català de Trànsit, amb 561.000 euros a nom d’Innovia Coptalia, i l’ajuntament de Viladecans, amb 544.000 euros a nom d’Accent Social S.L., són les següents entitats públiques que més diners han perdut en aquesta operació. El Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, l’Hospital d’Igualada, el Consorci de la Zona Franca o els Consells Comarcals del Baix Penedès, de l’Alt Empordà, del Pallars Jussà i del Baix Ebre/Montsià són altres víctimes del grup.

Per enredar les administracions, els delinqüents enviaven un correu electrònic on es feien passar per un dels proveïdors de l’entitat, que descobrien gràcies als portals de transparència. Amb una adreça similar a l’oficial i una còpia del logotip, es comunicava a l’objectiu que havien d’abonar la prestació dels serveis en un nou compte bancari. Un cop cobraven els diners, el grup els transferia a un gran nombre de comptes diferents, creats amb identitats falses, per impossibilitar el seu rastrejament.

Els Mossos d’Esquadra van començar la investigació d’aquestes operacions va començar el juliol de 2020, quan van rebre una denúncia de suplantació d’identitat del Centre Mèdic Delfos pel cas de la Mutua Universal Mugenat. Des d’aleshores s’han detectat un total de 25 operacions a Catalunya, tot i que el grup criminal també ha actuat a altres territoris de l’Estat espanyol.