La Formació Professional soluciona amb innovació les necessitats empresarials de l’AMB

El concurs MetròpolisFPLab celebra la seva quarta edició amb una participació de més de 700 alumnes de cicles mitjans i superiors

Categories:

Redacció

L'equip Origami de l'Escola del Treball ha ideat una aplicació per protegir les dones del transport públic amb una xarxa de comunitat
L'equip Origami de l'Escola del Treball ha ideat una aplicació per protegir les dones del transport públic amb una xarxa de comunitat | @fundaciobcnfp (Twitter)

Una aplicació per millorar la seguretat de les dones al transport públic, una línia de mobles modulars per aprofitar els residus de bigues i taulells o un “Tinder cultural” per incentivar la participació dels joves en les activitats culturals de Barcelona. Aquestes són algunes de les solucions premiades a la quarta edició del MetròpolisFPLab, un concurs d’innovació organitzat per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i la Fundació BCN Formació Professional destinat als alumnes d’instituts i centres de formació professional (FP).

El concurs, nascut durant el curs 2018-2019, està compost per dotze reptes proposats per empreses i institucions de prestigi ubicades a l’AMB, com Aigües de Barcelona, TMB o el Consorci de la Zona Franca. Aquestes organitzacions plantegen un problema a solucionar relacionat amb els seus serveis, treballadors o públic, i els alumnes dels cicles mitjans i superiors tenen tot el curs escolar per idear una resposta. Enguany hi han participat més de 700 alumnes provinents de 30 centres de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, agrupats en més de 200 equips diferents.

Els 12 guanyadors, seleccionats per les mateixes empreses i organitzacions que organitzen els reptes després d’una fase classificatòria, seran recompensats amb una estança a les institucions en qüestió d’entre tres i quatre mesos, període durant el qual podran materialitzar la seva proposta amb l’ajuda de professionals.

Igualtat de gènere i sostenibilitat

Entre els reptes suggerits hi ha diverses temàtiques que coincideixen, com és el cas de la preocupació per la igualtat de gènere i la situació de la dona. En el cas de TMB, per exemple, l’equip guanyador, provinent de l’Escola del Treball de Barcelona, ha proposat la creació d’una aplicació mòbil, anomenada Athena, que permetria crear una xarxa entre les usuàries del transport públic a través de la qual compartir ubicacions en temps real, informar sobre possibles perills i generar una comunitat de suport.

La sostenibilitat també és un dels problemes compartits per moltes de les organitzacions que han participat. El Circuit de Catalunya demanava als estudiants una proposta per reutilitzar els pneumàtics reciclats, i els guanyadors del repte, estudiants de l’Institut Francesc Ferrer i Guàrdia de Sant Joan Despí, han ideat una zona de parc infantil amb aquest material. Per la seva banda, els alumnes de l’Institut Provençana de l’Hospitalet de Llobregat han dissenyat una línia de mobles modulars per aprofitar l’excés de bigues i taulells de fabricació de la companyia Arquima.

La llista completa dels guanyadors és la següent:

  1. Repte Barcelona Agenda 2030: Com podem avaluar l’assoliment de la igualtat de gènere en l’ús de les TIC a Barcelona?
    Equip guanyador: Team Bonanova (Institut Bonanova, Barcelona)
  2. Repte Port de Barcelona: Quina eina o mètode podem dissenyar per quantificar i relacionar els residus trobats a les voreres de les ciutats amb els que trobem al port i a les platges de Barcelona?
    Equip guanyador: Waste Avengers (Institut Narcís Monturiol, Barcelona)
  3. Repte LUPA: Com t’agradaria que fos l’infoentreteniment (pantalla) dels vehicles?
    Equip guanyador: Ferretech (Institut La Ferreria, Montcada i Reixac)
  4. Repte Aigües de Barcelona: Com podem impulsar i premiar la mobilitat sostenible entre els treballadors d’Aigües de Barcelona?
    Equip guanyador: Obrint Camí (Escola del Treball, Barcelona)
  5. Repte Arquima: Com podria Arquima aprofitar les restes de bigues i taulells de la fàbrica per a la construcció de mobles i accessoris?
    Equip guanyador: Viswárkarma (Institut Provençana, l’Hospitalet de Llobregat)
  6. Repte MB92: Com podem eliminar l’impacte d’un residu recurrent en el món de la nàutica, com ho són els peücs de plàstic que s’utilitzen abans d’entrar a les embarcacions?
    Equip guanyador: Eco Team (Institut Joan Brossa, Barcelona)
  7. Repte TMB: Com podríem fer que les dones se sentin més segures al transport públic?
    Equip guanyador: Origami (Escola del Treball, Barcelona)
  8. Repte Circuit de Catalunya: Com podríem donar una nova vida als pneumàtics reciclats per tal d’incorporar-los com a element constructiu o de decoració?
    Equip guanyador: Montmeló Kids (Institut Francesc Ferrer i Guàrdia, Sant Joan Despí)
  9. Repte Institut Català d’Oncologia (ICO): Com podem millorar el pal de sèrum actual per promoure la mobilitat autònoma dels pacients ingressats?
    Equip guanyador: Makila (Institut Bonanova)
  10. Repte Pla Estratègic Metropolità de Barcelona: Com podem augmentar la participació dels joves en les activitats culturals del seu entorn?
    Equip guanyador: CPZ (Institut Esteve Terrades i Illa, Cornellà de Llobregat)
  11. Repte GPA Innova: Com podríem fer que els empleats d’una organització complexa estiguin gestionats, informats i comunicats en temps real?
    Equip guanyador: Black Hawk (Escola del Treball, Barcelona)
  12. Repte Consorci Zona Franca (CZF): Com podem aconseguir atreure talent femení al sector industrial?
    Equip guanyador: Zonwomen (Institut Mercè Rodoreda, l’Hospitalet de Llobregat)