Estudiants de la UPC creen un braç protètic robòtic gràcies a la impressió 3D

El dispositiu es pot replicar a baix cost gràcies a la tecnologia utilitzada i s’ha testejat al Cybathon Challenge celebrat a Suïssa

Categories:

Redacció

El braç robòtic de l'equip Arm2u es controla amb els senyals elèctrics generats per la contracció dels músculs
El braç robòtic de l'equip Arm2u es controla amb els senyals elèctrics generats per la contracció dels músculs | UPC

Una quinzena d’estudiants de grau i màster de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han desenvolupat una pròtesi robòtica que substitueix el braç que falta per sota el colze. El dispositiu està fabricat en impressió 3D amb plàstic PLA, la qual cosa els permet replicar-lo a un cost molt menor que les actuals pròtesis del mercat.

Aquesta iniciativa és el segon prototip que desplega l’equip Arm2u, que l’any passat ja va crear una primera versió de la pròtesi. El nou producte es desmarca del seu predecessor per la capacitat de poder fer el moviment de rotació del canell i el d’obertura i tancament de la mà, dues accions possibles gràcies a l’ús de sensors d’electromiografia (EMG). Aquests components són capaços de detectar els impulsos elèctrics que la persona envia a través dels seus músculs i traduir-los en ordres concretes que siguin comprensibles i interpretables pel microordinador de la pròtesi. El segon model del braç també incorpora una pantalla LCD que informa el pacient sobre la bateria del dispositiu o de la temperatura interior, entre altres paràmetres.

La pròtesi està conformada per quatre parts que treballen de manera coordinada: el socket, que s’encarrega d’assegurar la subjecció del dispositiu al braç de la persona; la prono, que recull els components electrònics; el gripper, un component en forma de pinça per subjectar i manipular objectes; i la part electrònica, conformada per un microcontrolador Arduino UNO que està connecta tota la infraestructura amb els sensors i motors.

L’aparell ha estat testejat pel membre de l’equip Kyle Briggs, qui ha actuat com a pilot del prototip durant la fase de disseny i l’ha fet servir durant el Cybathon Challenge, un concurs celebrat a Zurich (Suïssa) en què persones amb discapacitats proven les diferents pròtesis dissenyades per universitats i empreses d’arreu del món. De cara al futur, l’equip ja pensa en la pròxima edició de l’esdeveniment, que tindrà lloc l’octubre de 2024 a Kloten (Suïssa). "La intenció de l’equip és desenvolupar noves pròtesis que serveixin per ajudar les persones afectades en el seu dia a dia i continuar amb la recerca en l’àrea biomèdica de l’enginyeria", ha expressat un dels team leaders d’Arm2u, Aleix Ricou.