L’Observatori Astronòmic d’Albanyà descobreix un planeta subneptunià

La troballa, feta en col·laboració amb la NASA, suposa un avenç en l’estudi de la formació d’exoplanetes propers a estrelles tipus M

Categories:

ACN

L’Observatori Astronòmic d’Albanyà descobreix un planeta subneptunià
L’Observatori Astronòmic d’Albanyà descobreix un planeta subneptunià | Observatori Astronòmic d'Albanyà

L'Observatori Astronòmic d'Albanyà (Alt Empordà) ha col·laborat amb la NASA en la descoberta d'un planeta sub-Neptunià, que forma part del sistema TOI-1759. La troballa forma part de les investigacions que fa l'equip TESS TFOP SG1 de la NASA, en què col·laboren diversos organismes internacionals i on l’organisme alt-empordanès forma part des de fa tres anys.

La troballa s’ha dut a terme gràcies al satèl·lit TESS (Transit Exoplanet Survey Satellite), la missió principal del qual, liderada per l'Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT), és escombrar el cel a la recerca de senyals coincidents amb possibles exoplanetes transitants. Ha estat gràcies a aquests senyals que l'Observatori Astronòmic d'Albanyà ha descobert el nou planeta. La troballa suposa un avenç en l'estudi de la formació d'exoplanetes propers a les estrelles del tipus M, que són més petites i fredes que el Sol, però més abundants en l'univers.

Paral·lelament al nou astre, les observacions que ha fet l'equip gironí també han permès millorar la caracterització del sistema TOI-1246, on hi ha quatre planetes subneptunians orbitant en una estrella del tipus K. Aquesta contribució ajuda en l’estudi dels sistemes multiplanetaris, que estan mostrant ser molt nombrosos en l’entorn proper del sistema solar. Per altra banda, l'equip també ha participat en l'estudi detallat de sis planetes de la mida de Júpiter que orbiten molt a prop de les estrelles hostes. L’objectiu científic d’aquest estudi és buscar efectes de la irradiació de les estrelles hostes sobre planetes gegants propers, un fenomen que no podem estudiar dins del nostre sistema planetari.

Etiquetes