Racó Català cedeix el contingut dels seus fòrums al Projecte AINA

Els misstages seleccionats s’han anonimitzat i permetran ampliar els registres i dialectes del corpus lingüístic català

Categories:

Redacció

El Projecte AINA ja ha recaptat gairebé 2.400 hores enregistrades i 1.300 validades
El Projecte AINA ja ha recaptat gairebé 2.400 hores enregistrades i 1.300 validades | Àlex Losada (Imatges Barcelona)

El portal digital Racó Català ha cedit el contingut anonimitzat del seu fòrum al Projecte AINA per ampliar el volum de dades de parla informal en català. Aquesta aportació permetrà ampliar el ventall de registres i dialectes del corpus lingüístic de què ja compta la iniciativa a Common Voice, que actualment gairebé arriba a les 2.400 hores de veu enregistrades i supera les 1.300 validades.

L’objectiu del Projecte AINA és crear una “biblioteca oral” en català prou gran perquè les tecnologies de veu que fan servir intel·ligència artificial, com els assistents de veu, puguin fer servir el català com a llengua al mateix nivell que l’anglès o el castellà. Tanmateix, per aconseguir-ho cal recaptar grans volums d’aportacions sonores, les quals també han de representar la pluralitat de gènere, edat, dialectes i registres de la llengua.

En aquest sentit, la campanya iniciada per la Generalitat ha aconseguit augmentar molt les aportacions de la ciutadania a Common Voice, però aquest increment s’ha concentrat especialment en el dialecte central. D’altra banda, entitats com l’Agència Catalana de Notícies (ACN) o l’Enciclopèdia Catalana també han fet cessions per ampliar el corpus, però en ser textos normatius només cobreixen un espectre de la llengua. És per això que és rellevant el contingut dels fòrums de Racó Català, ja que acumulen més de 9,7 milions de missatges i 26.000 usuaris registrats d’arreu dels territoris de parla catalana i on les converses són, generalment, en un context informal.

Per incorporar-los al corpus del Projecte AINA, s’han seleccionat una sèrie de publicacions que s’han anonimitzat, de manera que es desconeguin els usuaris que hi participen. En aquells missatges on se citi el nom d’algun d’ells, s’ha substituït per un nom de persona seleccionat a l’atzar, a més a més d’eliminar mencions a correus electrònics o comptes de xarxes socials, entre altres.