El Clínic redueix un 50% la mortalitat per covid-19 amb intel·ligència artificial

La solució permet identificar patrons en les analítiques dels pacients per aplicar tractaments específics i predir l’evolució de la malaltia

Categories:

Redacció

La solució permet predir l'evolució de la malaltia
La solució permet predir l'evolució de la malaltia | Hospital Clínic de Barcelona

El Clínic-IDIBAPS dissenya una solució basada en la intel·ligència artificial per aplicar tractaments personalitzats i reduir en més d’un 50% el nombre de defuncions per covid-19. Els investigadors han identificar uns patrons en les analítiques dels pacients afectats per el coronavirus que els ha permès predir també la mortalitat amb un 90% d’encert.

L’eina és capaç d’estudiar en temps real més d’un trilió de dades anonimitzades, identificar els diferents patrons clínics i proposar un tractament per fer l’abordatge més adequat per a cada pacient. També s’ha creat una eina informàtica que  proporciona un centre de control en temps real de tots els ingressats per covid-19, sota la supervisió d’un expert especialista en malalties infeccioses.

 “El descobriment més important del nostre estudi ha estat que els patrons basats en analítiques reflecteixen diferents situacions clíniques, que poden millorar amb un enfocament de teràpia personalitzada”, apunta Carolina Garcia-Vidal. L’equip de professionals ha ressaltat que la iniciativa no pretén suplantar el judici clínic, sinó “orientar els metges en els processos de presa de decisions clíniques”.

L’objectiu dels investigadors és estendre l’eina a altres hospitals en un projecte finançat per l'Institut Europeu d'Innovació i Tecnologia en Salut. Compta amb la participació de la Mútua de Terrassa i l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti) i, a nivell europeu, amb els hospitals ERASMUS MC als Països Baixos i l'hospital universitari UZ Leuven, de la KU Leuven a Bèlgica.