La fibra òptica també parla català

El TERMCAT publica un nou diccionari en línia especialitzat en el món de les telecomunicacions, amb més d’un centenar de termes

Categories:

Redacció

El TERMCAT publica un nou diccionari en línia dedicat a la terminologia de la fibra òptica
El TERMCAT publica un nou diccionari en línia dedicat a la terminologia de la fibra òptica | CC0

El TERMCAT continua expandint el vocabulari en català sobre noves tecnologies amb un nou diccionari en línia dedicat a la terminologia de la fibra òptica. El document incorpora més d’un centenar de termes i s’ha confeccionat en col·laboració amb la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya.

El diccionari cobreix diverses fases de l’arribada de la fibra òptica a un territori, des de la fabricació, amb termes com nucli, coberta o assaig d’impacte, a la instal·lació, que recull conceptes com estesa per bufament, repartidor òptic o localització visual de fallades. La terminologia també incorpora les diferents classes de distribució del cable, com la fibra fins a l’antena, la fibra fins a l’edifici ola fibra fins a la llar, així com mots vinculats a la transmissió del senyal (balanç de potència, pèrdua òptica, dispersió cromàtica...).

Amb la intenció de facilitar la cerca i correcta traducció d’aquests termes, el diccionari del TERMCAT incorpora, en la fitxa de cada paraula, la seva definició, notes explicatives i exemplificadores, sinònims (si n’hi ha) i els termes equivalents en castellà, anglès i francès. La Terminologia de la fibra òptica forma part d’una col·lecció de diccionaris en línia del TERMCAT que abraça altres especialitzacions tecnològiques i digitals com la ciberseguretat, les realitats virtuals i augmentades o les xarxes socials.